Nincs elég gép a hétfői indonéziai földrengés által összedől házak eltakarítására, főképp a leginkább érintett Nias szigetén. A helyiek között komoly feszültséget okoz, hogy kinek az otthonához menjen először a néhány markoló valamelyike. A szigeten különböző becslések 500 és 1000 körülire teszik a halálos áldozatok számát.

Földmunkagépek és daruk hiánya nehezíti a mentést az erős földrengéstől sújtott indonéz területeken, különösen Nias szigetén. "Az emberek kétségbeesetten vitatkoznak, veszekednek egymással, hogy kinek a romba dőlt házához menjen a néhány munkagép valamelyike, és mindannyian azt állítják, hogy szeretteik maradtak a romok alatt" - mondta az indonéz Elshinta rádiónak adott nyilatkozatában Agus Mendrofa, Nias körzet kormányzó-helyettese.

A kormányzó-helyettes becslése szerint több mint ötszáz ember vesztette életét a szigeten a hétfői, a Richter-skála szerinti 8,7-es erősségű földrengésben. Az indonéz Vöröskereszt kétszer ennyire, több mint ezerre becsülte a katasztrófa halálos áldozatainak számát Niason.

A természeti csapás miatt szinte működésképtelenné vált a helyi kórház, nincs áram- és vízellátása, és kevés használható jármű maradt a sérültek és betegek szállítására. A jó orvosi ellátásra ugyanakkor különösen nagy szükség lenne, hiszen sokan szenvedtek súlyos sérüléseket. A sebesültek java részét egy futballpályán látják el, és hullámlemezzel fedett, hevenyészett szállásokon helyezik el őket, amíg el nem szállítják őket - helikopterrel - Szumátra valamelyik kórházába.

A lakosság nagy része a szabadban töltötte az kedd éjszakát is, mivel otthonuk romba dőlt. Ezrek maradtak tiszta ivóvíz nélkül, az utak nagy része a törmeléktől járhatatlan. Az indonéz hadsereg helikopterekkel és hadihajókon szállít mentőbrigádokat és segélyszállítmányokat a katasztrófa sújtotta térségbe.