Jóváhagyta szerdán az Európai Parlament külügyi bizottsága Románia és Bulgária 2007-es EU-csatlakozását. A két állam felvételét várhatóan az áprilisban az Európai Parlament is jóváhagyja, ezt követeőn kerülhet sor a csatlakozási szerződés aláírására. Amennyiben a tagjelöltek nem tesznek eleget a csatlakozási feltételeknek, az Unió egy évvel elhalaszthatja a felvételüket.

Elsöprő többséggel támogatta Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozását szerdán az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága. Ezzel a lépéssel lehetővé vált, hogy az Európai Parlament április 13-án megszavazza a két állam felvételét. Az EP-döntés után lehet majd aláírni a csatlakozási szerződést.

A külügyi bizottság azonban hozzátette: fontos, hogy a két ország tényleges belépéséig az EP-nek még legyen beleszólása a csatlakozási folyamat ellenőrzésébe. Ennek részeként a csatlakozási szerződés tervezetében szerepel az a speciális védzáradék, amely lehetővé teheti a tagjelölt ország csatlakozásának elhalasztását 2008. január 1-jére, ha az érintett állam számos fontos területen nem teljesíti a csatlakozási feltételeket. A záradék alkalmazására az Európai Bizottság javaslatára a külügyminiszteri tanács jogosult.

A szavazást követően Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) elmondta: módosító indítványai közül többet elfogadtak, így a környezetvédelmi problémákat napirenden tartót, illetve azt, amely a magyar kisebbségre vonatkoztatva a szubszidiaritás (lehető legalacsonyabb szinten történő döntéshozás) és az önkormányzatiság elvének figyelembe vételét sürgeti. Szent-Iványi István (SZDSZ) elmondta: Mohácsi Viktóriával közösen a romániai romák integrációjával kapcsolatban, illetve a sajtószabadság további erősítése érdekében nyújtott be módosító indítványokat, amelyeket a külügyi bizottság támogatott. Dobolyi Alexandra (MSZP) kifejtette: "Alapvető nemzeti érdekünk, hogy Románia haladéktalanul, a tanács által kijelölt időponttól, 2007. január 1-től teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak. Csak akkor tudunk hathatósan segíteni a Romániában élő magyar kisebbségnek, érdekeik képviseletének, ha már bent vannak az unióban."