Bár újabb jelentésében Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is bírálja az "olajat élelmiszerért" segélyprogrammal kapcsolatos visszaéléseket kivizsgáló független bizottság, így mulasztásokat ró fel a világszervezet vezetőjének, de korrupcióval nem gyanúsítja őt. Annan már kedden jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani.

A Paul Volcker volt amerikai szövetségi jegybanki elnök vezette vizsgáló bizottság kedden tette közzé második köztes jelentését az ENSZ-programot övező korrupciós botrányok ügyében. A jelentés szerint "nincs bizonyíték" arra, hogy a főtitkár befolyásolta volna az ajánlattételi vagy a kiválasztási folyamatot annak érdekében, hogy a fiát alkalmazó Cotecna cégnek ítéljék oda az iraki importáruk ellenőrzésére szóló évi 10 millió dolláros szerződést az "olajat élelmiszerért" program keretében. 

Az 1996-2003 között működtetett 64 milliárd dolláros humanitárius program lehetővé tette a nemzetközi szankciók által sújtott Irak számára, hogy az ENSZ felügyeletével kőolajat adjon el és a bevételből a lakosság alapvető szükségleteit fedező cikkeket, elsősorban élelmiszert és gyógyszert importáljon.

A testület felrótta ugyanakkor Kofi Annannak, hogy nem járt utána kellőképpen fia és a svájci cég összeférhetetlen kapcsolatának azután, hogy a Cotecna megkapta a megbízást. Kojo Annan, a főtitkár fia 1995-től 1998 végéig a Cotecna alkalmazottja volt. A cég 1998-ban nyerte el nyilvános pályázaton az ENSZ megbízását arra a munkára, amelyet addig  a Lloyd,s Register végzett. Kojo Annan ekkor távozott  a cégtől ugyan, amely azonban, mint később kiderült, továbbra is havi 2500 dolláros jutalékot folyósított neki nyugat-afrikai konzultánsi tevékenység címén. A Cotecna szerint Kojo Annan azért kapott kiemelt jutalékot, hogy az ne alapítson a térségben konkurens céget vagy ne csatlakozzon térségbeli riválisokhoz. Kojo Annan 1995 és 2004 között összesen  365 ezer dollárt kapott a cégtől. Az ENSZ-főtitkár többször is hangsúlyozta, hogy nem tudott fia és a Cotecna folytatódó üzleti kapcsolatáról.

A Volcker-bizottság keddi jelentése azzal vádolja a svájci céget és Kojo Annant, hogy az ENSZ-megbízás elnyerése után megpróbálták elleplezni kapcsolatukat, illetve Kojo Annan szándékosan megtévesztette az ENSZ-főtitkárt. A Volcker-bizottság szerint fontos kérdések nyitottak még Kojo Annan 1988 őszén folytatott tevékenységét, valamint az olajat élelmiszerért programhoz fűződő ügyleteinek feddhetetlenségét illetően.

Kofi Annan szóvivője kedden már a jelentés átadása előtt leszögezte, hogy a főtitkárnak nem áll szándékában lemondani. Fred Eckhard egyben cáfolta azokat a sajtóhíreszteléseket, miszerint Annan depresszióban szenvedne a vizsgálat, illetve a távozását követelő amerikai törvényhozók politikai nyomása miatt.

Az ügy politikai háttere, hogy Washingtonban neheztelnek a főtitkárra az Egyesült Államok iraki politikát bíráló megjegyzéseiért, így az ENSZ-főtitkár a BBC-nek adott interjújáért, amelyben Kofi Annan illegálisnak nevezte az iraki intervenciót. Norm Coleman szenátor, az ENSZ-főtitkár lemondását követelő amerikai törvényhozók egyik hangadója kedden úgy nyilatkozott, hogy a jelentés is azt támasztotta alá a számára, hogy Kofi Annannak le kell mondania tisztségéről. Annan lemondását hivatalosan egyetlen tagállam sem követeli, az Egyesült Államok sem.