Orrába vezetett csövön keresztül táplálják a pápát, akin február végén hajtottak végre gégemetszést. A Vatikán szóvivője szerint II. János Pál így erőt gyűjthet a felépüléshez. Sebészek szakvéleménye szerint azonban ez csak egy lépés a sokkal komolyabb altesti gyomorszonda felé.

A pápa orrán keresztül szondát vezettek be gyomrába táplálkozásának javítása érdekében - erősítette meg szerdán Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő, annak ellenére, hogy az orvosi beavatkozás tényét az elmúlt napokban még tagadták a vatikáni források. Navarro-Valls szerint a műtét "sokkal könnyebb" táplálkozást, a gyógyuláshoz való "erőgyűjtést" tesz lehetővé II. János Pál pápa számára, akin február 24-én gégemetszést hajtottak végre, és azóta beültetett kanül segíti a légzését.

Az egyházfő "lassú gyógyulásának folyamata tovább halad előre" - mondta a szóvivő. A szondát ambulánsan helyezték be a pápa orvosai, nem volt szükség kórházi kezelésre és sebészi beavatkozásra. A gyomorszondát szerdán déltájban helyezték a pápa szervezetébe, röviddel azután, hogy II. János Pál megjelent magánlakosztálya ablakában, s megáldotta a zarándokokat és turistákat, de megszólalni nem volt elég ereje.

Az olasz média által megszólaltatott orvosok viszont figyelmeztetnek arra, hogy a most beültetett szonda mindenképpen csak ideiglenes jellegű lehet, átmenetileg alkalmazható, és nem helyettesítheti az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegeknél alkalmazott altesti gyomorszondát. Az orron keresztül bevezetett szonda általában előfutára a tükrözéses, endoszkópos táplálásnak, vagyis egy komolyabb gyomorszonda behelyezésének az altesten keresztül - nyilatkozta szerdán az ANSA hírügynökségnek az egyik legtekintélyesebb olasz szakorvos, Gianni Pezzoli, aki egyben az olaszországi Parkinson-kóros betegek egyesületének elnöke is.

A szakorvos szerint most azt kell kitapasztalni, miként tolerálja a beteg szervezete  a felhelyezett szondát, hiszen néhány hét után a cső komolyan irritálhatja a pápát, illetőleg gyomrát és beleit. Ezután indulhat az endoszkópos táplálás. A gyomorszonda beültetése után megkezdődhet a gégemetszés helyének begyógyítása, így a pápa akár beszédkészségét is visszanyerhetné - mondta Pezzoli.

A pápa nyilvános programjai szünetelnek. A vatikáni szóvivő szerdán csak annyit jegyzett meg, hogy a szentatya naponta több órát tölt karosszékében, és magánkápolnájában misézik. Egészségének felügyeletét pedig változatlanul magánorvosa, Renato Buzzonetti látja el, aki irányítja az egyházfőt kúráló orvoscsoportot is.