Kilép a hárompárti cseh kormánykoalícióból a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL). Erről a párt országos közgyűlése döntött szerdán este Prágában.

Az országos közgyűlés egy másik határozata szerint a párt képviselői pénteken a képviselőházban támogatni fogják az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát. A kormány három kereszténydemokrata minisztere csütörtökön nyújtja be hivatalosan lemondását.

A kereszténydemokraták azért döntöttek a koalíció elhagyása mellett, mert úgy vélik, hogy Stanislav Gross szociáldemokrata kormányfőnek nem sikerült tisztáznia családja zavaros pénzügyeit, s ezzel a kormány élén hiteltelenné vált. Miután a szociáldemokraták nem hajlandóak mást jelölni a kormányfői posztra, a középső koalíciós partner a koalíció és a kormány elhagyása mellett döntött. "Annak vagyunk tanúi, hogy a kormányfő túszként használja a demokratikus politikába vetett bizalmat. Ez számunkra elfogadhatatlan" - mondta újságíróknak Miroslav Kalousek kereszténydemokrata pártelnök.

Miroslav Grebenícek, a kommunista párt elnöke, aki szerdán két órán át zárt ajtók mögött tárgyalt Gross kormányfővel és a szociáldemokrata pártelnökkel, korábbi álláspontját megváltoztatva jelezte: a kommunisták valószínűleg nem fogják támogatni a polgári demokraták indítványát.

"Mi nagyon kritikusan viszonyultunk a mai kormánykoalícióhoz, ahhoz, hogy milyen helyzetbe hozta Csehországot. Beismerem azonban, hogy sokkal kritikusabb a viszonyunk a Polgári Demokratikus Párt Kék Esély elnevezésű programjához. Az számunkra szinte megemészthetetlen dolog" - nyilatkozta Grebenícek újságíróknak. Megerősítette: a párt vezetősége csütörtökön dönt arról, hogyan fognak szavazni a kommunista képviselők pénteken.

Mindkét politikus tagadta, hogy a megbeszélésen szó lett volna a kormány személyi összetételének olyan megváltoztatásáról, amely a kommunistáknak is megfelelne. A találkozó előtt Grebenícek úgy nyilatkozott: jó néven vennék, ha a kereszténydemokraták által várhatóan elhagyott három miniszteri bársonyszékbe olyanok kerülhetnének, akik elfogadhatóak a kommunisták számára is.

Miután a polgári demokratáknak és a kereszténydemokratáknak együttesen sincs 101 mandátumuk a 200 tagú képviselőházban, a kormány sorsát minden bizonnyal az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának képviselői fogják eldönteni.