Váltságdíjat követeltek az emberrablók az Irakban eltűnt három román újságíró és őket kísérő üzletember szabadon bocsátása fejében. Ezt egy szíriai üzletember, Omar Hajszam közölte kedden több román televízióban, akivel elmondása szerint "kapcsolatba léptek az emberrablók".

"Kedden két alkalommal is kapcsolatba léptek velem az emberrablók, akik azt közölték, hogy elrabolták Mohamed Monah iraki származású amerikai üzletembert és a három román újságírót, akiknek az iraki útját finanszírozta" - közölte Bukarestből nyilatkozva a szíriai üzletember. Omar Hajszam "biztonsági okokból" nem közölte a váltságdíj összegét.

A román hatóságok a három román újságíró eltűnése után huszonnégy órával még nem beszéltek túszejtésről, és nem kommentálták Hajszan közlését sem. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kedden megerősítette, hogy a három újságírót - Marie-Jeanne Ion újságírónőt, a Prima TV munkatársát és Sorin Dumitru Miscocit, e televíziós csatorna operatőrét, valamint Eduard Ovidiu Ohanesiant, a Romania Libera című napilap riporterét - valóban elrabolták. Nem lehet tudni azonban, hogy ennek az akciónak politikai vagy egyszerűen csak "köztörvényes" indíttatása volt.

A BTA bolgár hírügynökség kedd délután azt jelentette, hogy Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terroristavezér csoportja vállalta magára a három román újságíró elrablását.