Váltságdíjat követeltek a román újságírók elrablói

2005.03.30. 12:00

Váltságdíjat követeltek az emberrablók az Irakban eltűnt három román újságíró és őket kísérő üzletember  szabadon bocsátása fejében. Közben a BTA bolgár hírügynökség kedd délután azt jelentette, hogy Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terroristavezér csoportja vállalta magára a három román újságíró elrablását.

Kedden Omar Hajszam szíriai üzletember több romániai televíziónak is azt nyilatkozta, hogy kapcsolatba léptek vele az emberrablók.

"Kedden két alkalommal is kapcsolatba léptek velem az emberrablók, akik azt közölték, hogy elrabolták Mohamed Monah iraki származású amerikai üzletembert és a három román újságírót, akiknek az iraki útját finanszírozta" - közölte Bukarestből a szíriai üzletember. Omar Hajszam "biztonsági okokból" nem közölte a váltságdíj összegét.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kedden erősítette meg, hogy a három újságírót - Marie-Jeanne Ion újságírónőt, a Prima TV munkatársát és Sorin Dumitru Miscocit, e televíziós csatorna operatőrét, valamint Eduard Ovidiu Ohanesiant, a Romania Libera című napilap riporterét - valóban elrabolták Irakban.

A miniszterelnök szerint nem lehet még tudni azonban, hogy ennek az akciónak politikai vagy egyszerűen csak "köztörvényes" indíttatása volt, illetve a román hatóságok nem kommentálták Hajszan közlését sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK