A szegedi postaigazgatóságon áthaladó összes csomagot átvizsgálják azzal a röntgenbusszal, melyet a napokban helyeztek üzembe a csongrádi megyeszékhelyen - jelentette be Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség regionális parancsnokságának sajtófelelőse szerdán.

A készüléket úgy üzemeltetik, hogy a postafeldolgozó üzem munkáját ne akadályozza, de az összes csomag ellenőrzése megtörténjen - mondta a pénzügyőr főhadnagy. A központi raktárba beérkező csomagokat a busz szállítószalagjára helyezik, mely eljuttatja a küldeményeket a gyűjtőkonténerekhez, miközben a járműbe szerelt röntgenkészülék átvilágítja azokat. A buszon áthaladó csomagok, illetve az azokban elhelyezett tárgyak körvonalai megjelennek a röntgen készülékhez kapcsolt monitorokon - közölte Némedi Varga Éva.

A pénzügyőrök azokat a csomagokat, amelyek feltételezhetően cigarettát vagy más tiltott tárgyat tartalmaznak, félreteszik, és az ellenőrzés végén újra átvizsgálják. A berendezésben a csomagokat el lehet forgatni, a képet fel lehet nagyítani, így majdnem teljes biztonsággal megállapítható, hogy a küldemény tartalmaz-e cigarettát - ismertette az ellenőrzés menetét a sajtófelelős.

A gyanús küldeményeket a vámosok két hatósági tanú jelenlétében bontják föl, s amennyiben az nem tartalmaz magyar adójegy nélküli cigarettát, a vizsgálatról jegyzőkönyv készül, melyet a posta és a vámhivatal mellett a csomag címzettje is megkap. Ha az ellenőrzés során adójegy nélküli dohányárura bukkannak a vámosok, akkor azt határozatban lefoglalják - tudatta a pénzügyőr főhadnagy.

A busz üzembe helyezése óta szinte minden nap találtak adójegy nélküli cigarettát rejtő csomagot - közölte Vásárhelyi László, a berendezést kezelő pénzügyőr.