Pénteken bizalmi szavazást tartanak a kormányról a cseh parlamentben, a miniszterelnök ingatlanbotránya miatt. Az indítványt az ellenzéki polgári demokraták nyújtották be kedden és csatlakoztak hozzá a kormánykoalícióból szerdán kilépő kereszténydemokraták is. Utóbbiak azért hagyták ott a kormányt, mert nem sikerült eltávolíttatniuk a szerintük a közbizalmat elvesztő Stanislav Gross kormányfőt. A két párt képviselői ugyanakkor nem lesznek elegen, hogy keresztülvigyék az indítványt a cseh országgyűlésen. Ráadásul az azt eleinte támogató kommunisták is inkább a kormány mellé állnak - feltehetően egy kis kormányzati befolyás reményében.

Péntek délelőtt dől el, belebukik-e Stanislav Gross kormányfő és családja ingatlan- és üzleti ügyeibe a cseh kormány. A parlament ugyanis ekkor tart rendkívüli ülést, amelyen a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak a képviselők. A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki polgári demokraták kezdeményezték.

A bizalmatlansági indítvány mellett eddig biztosan két cseh parlamenti párt szavaz majd: a kezdeményező Polgári Demokratikus Párt (ODS), illetve a kormánykoalícióból szerdán kilépő Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL). Utóbbi már március elején követelte a kormányfő lemondását, mivel szerintük Grossnak nem sikerült hitelesen tisztáznia, honnan volt 1999-ben pénze egy prágai luxuslakás megvásárlására, és felesége zavarosnak mondott ingatlanközvetítő vállalkozásai miatt is támadták.

A miniszterelnök akkor még megúszta, mivel a fő kormányerő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöksége megerősítette tisztségében egy bizalmi szavazáson, még március elején. Sőt, a szociáldemokraták húsvéti kongresszusokon is bizalmat szavaztak Grossnak, és határozatban arra kötelezték, hogy tegyen meg mindent az előre hozott választás elkerülése érdekében, akár annak árán is, hogy a kereszténydemokraták kilépnek a koalícióból. A kormányszövetség második erejének számító KDU-CSL március óta hiába próbálja rávenni partnereit a kormányfő személyének megváltoztatására, ezért szerdán úgy döntöttek, kilépnek a koalícióból. A távozással megüresedik a külügy-, a környezetvédelmi- és a közlekedési- miniszteri poszt. A miniszterek pénteken mondanak le.

A kedden benyújtott bizalmatlansági indítvány sikere azonban kétséges, és nem kizárt, hogy ismét megúszhatja az egykori mozdonyvezető-gyakornok kormánya. Az ODS és a KDU-CSL ugyanis nem rendelkezik elegendő (101) képviselővel a 200 tagú testületben, hogy elfogadtassák az indítványt, ehhez az ugyancsak ellenzékben lévő Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára is szükségük van.

A kommunisták azonban úgy tűnik, megváltoztatták korábbi hozzáállásukat, és most már inkább kedveznének a kormánynak az indítvány leszavazásával. Mint a párt elnökének, Miroslav Grebeníceknek nyilatkozataiból kiderül, ugyan erősen kritikusak a kabinettel, de még nagyobb ellenérzéssel viseltetnek a Polgári Demokratikus Párt Kék Esély elnevezésű programjával szemben. "Az számunkra szinte megemészthetetlen dolog" - mondta Grebenícek, aki szerdán két órán keresztül tárgyalt Gross-szal és a szociáldemokraták elnökével. A kommunista pártelnök ugyanakkor tagadta azt, hogy szó esett volna a távozó koalíciós párt miatt megüresedő három miniszteri szék sorsáról, jóllehet előtte azt mondta, jó néven vennék, ha posztokat általuk is elfogadható személyek tölthetnék be.

A legkisebb koalíciós párt, a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) viszont ismételten felszólította a két pártot, hogy egyezzenek meg a koalíció folytatásában. "A koalíció folytatását országos érdeknek látjuk" - nyilatkozta a megbeszélés után Peter Nemec, pártelnök és igazságügy-miniszter.

[origo]/MTI