Hivatalosan is öngyilkosság a volt ukrán belügyminiszter halálának oka

2005.03.31. 20:31

Megerősítést nyert, hogy öngyilkosság okozta a volt ukrán belügyminiszter halálát, mindössze néhány órával azelőtt, hogy kihallgatáson kellett volna megjelennie egy rendszerbíráló újságíró meggyilkolása ügyében - mondta csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője.

"Kravcsenko halála ügyében nem létezik más változat mint az öngyilkosság" - jelentette ki Turcsinov, hozzátéve: a halottkémi és a ballisztikai vizsgálatok egyaránt azt támasztják alá, hogy Jurij Kravcsenko magával végzett március 4-én. A volt belügyminiszter tettének egyik valószínű okaként Turcsinov a Kravcsenkóra "négy éven át nehezedő terhet" nevezte meg, anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna.

Kravcsenko holttestére két lövedékkel a fejében találtak rá március 4-én reggel, mindössze néhány órával azelőtt, hogy meg kellett volna jelennie kihallgatáson a korrupciós ügyeknek utánajáró internetes újságíró, Georgij Gongadze meggyilkolása ügyében. Gongadze lefejezett holttestére Kijev környékén bukkantak rá két hónappal azután, hogy 2000 szeptemberében nyomtalanul eltűnt.

Az ellenzék azzal vádolta az akkori elnököt, Leonyid Kucsmát, hogy ő adott parancsot belügyminiszterének a Gongadzéval való leszámolásra. Állításuk szerint ezt igazolják azok a magnófelvételek, amelyeket Kucsma elnöki testőrségének egy volt tisztje, Mikola Melnicsenko csempészett ki 2001-ben az Egyesült Államokba, ahol politikai menedékjogot kért. Még Kucsma elnöksége alatt az ukrán igazságszolgáltatáshoz is eljutott e felvétel egy része, de a kijevi bírák elvetették a feltételezett bizonyítékot, összevágott hamisítványnak nyilvánítva a szalagot.

Csütörtöki sajtóértekezletén az SZBU vezetője azt mondta, hogy az ügyészek továbbra is szeretnék kihallgatni Melnicsenkót, mivel a volt testőr vallomása "esélyt adna arra, hogy vádat emeljenek a gyanúsítottak és azok ellen, akik parancsot adtak a (Gongadze-)gyilkosságra. Egy ilyen vallomás nélkül igencsak nehéz előrelépni az ügyben" - mondta, hangsúlyozva, hogy biztonsági garanciákat ajánlottak fel Melnicsenkónak arra az esetre, ha a felvételekkel hazatér Ukrajnába és vallomást tesz.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) befogadta Gongadze feleségének, Miroslavának Ukrajna ellen benyújtott keresetét, férje meggyilkolásának ügyében. Az EJEB internetes honlapján közölte a hírt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK