Külföldi túlélőkre bukkantak Indonéziában

2005.03.31. 13:27

Tizenkét olyan külföldi túlélőre - három britre, két svédre, két németre, két franciára, két kanadaira és egy amerikaira - bukkantak a mentőcsapatok csütörtökön az Indonéziához tartozó Nias szigetén, akik eddig nem adtak életjelt magukról a hét elején történt földrengés óta.

A kivétel nélkül ép és egészséges túlélőkre a sziget déli partvidékén, Lugundri mellett talált egy brit és svéd finanszírozású helikopteres mentőcsapat. Lennart Linner jakartai svéd nagykövet - aki bejelentette a hírt - közölte, a túlélők számára a helikopteren érkezett alakulat jelentette az első kapcsolatfelvételt a külvilággal.

A mentésben részt vevő francia és norvég szakemberek eközben két fiatalt mentettek ki a romok közül a szigeten. Francia tűzoltók egy 19 éves fiatal nőt húztak ki egy összedőlt épület maradványai alól. A kimentett fiatal nő környezetében mindenki meghalt. A norvégoknak egy 15 esztendős fiút sikerült kiszabadítaniuk egy ház harmadik emeletéről.

Az ENSZ adatai szerint a szigetvilágot ért földmozgásokban legalább 620-an vesztették életüket. A hétfői rengést több mint 700 utórengés követte, ezek közül 48-at közvetlenül  a Richter-skála szerinti 8,7-es földmozgás után, majd másik 628-at a rákövetkező két napon, újabb 51-et pedig csütörtökön észleltek. Ezek ereje 4,1 és 5,5 között volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK