A pápa megkapta az utolsó kenetet

2005.03.31. 23:33

II. János Pál pápa, akinek az egészségi állapota csütörtök este rosszabbra fordult, megkapta az utolsó kenetet - jelentették olasz tömegtájékoztatási eszközök. Egy vatikáni szóvivő azt közölte, hogy nem tudja az értesülést megerősíteni, de egyházi források szerint a katolikus egyházfő súlyos egészségi állapotára tekintettel feltehetően megkapta az utolsó kenetet.

Az AGI híre szerint - amely a pápai lakosztályhoz közeli forrásokra hivatkozott - az utolsó kenetet, pontosabban a betegek kenetét még csütörtök este szolgáltathatták ki a pápának, akinek magas láza volt és vészesen csökkent a vérnyomása. Egyes források nem zárták ki a szeptikus sokkot sem. Azt az AGI is elismerte, hogy a kenet pápa által való felvételét nem erősítette meg a Vatikán.

A betegek kenete a betegek szentsége. Általa a beteg a Szentlélek kegyelmét kapja, amely az egész embert segíti, megerősíti hitét és erőt ad, hogy betegségét erős lélekkel viselje, mi több, küzdjön is egészségéért, vagy pedig elfogadja a jó halál kegyelmét, ha istennek ez az akarata. E kenetet veszélybe került hívőnek lehet érvényesen kiszolgáltatni, de a katolikus kánon nem említi kifejezetten a halálveszélyt. A kenet - a hetedik a hét szentség közül - a beteg bátorítását is szolgálja.

II. János Pálnak csaknem 24 évvel ezelőtt, 1981. május 13-án, az Ali Agca által ellene elkövetett merénylet után, súlyos sebesülései miatt már egyszer kiszolgáltatták a betegek kenetét. Stanislaw Dizwisz, személyi titkára volt akkor a betegek kenetét kiszolgáltató pap.

A vatikáni Szent Péter téren a késő éjszakai órákban is hívek százai gyülekeztek, virrasztottak és imádkoztak, míg a pápai lakosztály ablakaiban csaknem éjfélig mindenütt égett a villany. A vatikáni bazilikához vezető sugárutat éjfélkor lezárták a gépkocsiforgalom elől - ez rendszeres biztonsági óvintézkedés -, s a vatikáni városkapuk közelében fokozott rendőri és csendőri készültséget lehetet megfigyelni.

A római Gemelli klinikán csütörtökön este is minden készen állott a beteg egyházfő fogadására, a katolikus kórház tizedik emeletén külön kórtermeket tartanak fenn Karol Wojtyla számára. A katolikus egyházfő kórházba szállítását azonban vészesen lesüllyedt vérnyomása miatt nem kockáztatták egyelőre olasz sajtójelentések szerint.

Az olasz tömegtájékoztatás által csütörtök éjszaka név nélkül idézett orvosi források szerint "a pápa nagyon rosszul van". A éjszakai jelentések szerint ugyanakkor a pápa szervezete reagál már az antibiotikumos kezelésre, s várhatóan nem lesz szükség katéteres kezelésére.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK