Ügyészségen a srebrenicai mészárlásban érintettek nevei

2005.03.31. 19:25

A boszniai Szerb Köztársaság csaknem kilencszáz olyan boszniai szerb személy nevét tartalmazó listát adott át a boszniai ügyészségnek, akiknek közük lehetett a srebrenicai mészárláshoz, a volt Jugoszlávia területén dúló háború alatt elkövetett egyik legsúlyosabb bűntényhez.

Egy boszniai szerb kormánybizottság 892 olyan személyt - önkormányzati hivatali alkalmazottakat, valamint a boszniai Szerb Köztársaság és a boszniai államközösség közigazgatásában dolgozókat - azonosított jelentésében, akiknek közük lehetett a srebrenicai mészárláshoz - közölte csütörtökön a Banja Luka-i kormány szóvivője.

"A bizottság jelentését átadtuk a (boszniai) ügyészségnek és a nemzetközi közösség főképviselője (Paddy Ashdown) hivatalának" - tette hozzá a szóvivő, aki a boszniai szerb kormány nevében reményét fejezte ki, hogy e gesztus "hozzájárul a bizalom légkörének helyreállításához Boszniában".

A boszniai szerb kormány egy 2004-ben közzétett jelentésben ismerte el, hogy a boszniai szerb erők csaknem 8 ezer boszniai muzulmánt öltek meg az 1992-től 1995-ig dúló háború végén a kelet-boszniai Srebrenicában.