Újabb elutasítás Terri Schiavo ügyében

2005.03.31. 0:54

Ismét elutasította az atlantai fellebbviteli bíróság a szülőknek az agykárosult Terri Schiavo március 18-án beszüntetett mesterséges táplálásának felújítását kérő beadványát.

Az atlantai bíróság szerdán, 15 órával azután utasította el a kérvényt, hogy beleegyezett abba, hogy azt érdemben megvizsgálja. Bob és Mary Schindler ügyvédei most azzal érveltek, hogy a bíróságok eddig sosem a tényeket hallgatták meg Terri Schiavo állapotáról, hanem eljárásjogi érveket mérlegeltek és azok alapján hozták meg korábbi elutasító döntéseiket. A szülők szerint nem állná ki a bizonyítás próbáját a férj, Michael Schiavo állítása, hogy Terri Schiavo szóban azt mondta volna még 1990-ben bekövetkezett agykárosodása előtt, hogy nem szeretné, ha mesterségesen tartanák életben, ha valamilyen csapás érné és magatehetetlenné válna. Az atlantai bíróság szerdai döntésével együtt már négyszer mondott nemet a szülők fellebbezésére.

A legtöbb orvos szakértő szerint a maradandó vegetatív állapotban levő 41 éves nőt feltehetően csak napok választják el a haláltól és a mesterséges táplálás felújítása is késő lehet már számára. Vizelet-kiválasztása leállt és veséje feltehetően már felmondta a szolgálatot.

Jesse Jackson tiszteletes, fekete bőrű polgárjogi harcos személyében a szülők váratlan támogatót találtak a liberális táborból. Jackson szerint nem lehet a törvény mögé bújva megtagadni az irgalmat. Az élelem és a víz visszatartását embertelennek, erkölcstelennek és szükségtelennek nevezte. A lapok szerint a demokrata párti politikusokat némiképp meglepte, hogy Jackson bekapcsolódott a küzdelembe és azt is úgyszólván az utolsó pillanatban. A tiszteletes kedden együtt imádkozott Pinellas Parkban a szülőkkel, szerdán pedig felkereste az ügyben Jeb Bush floridai kormányzót, George Bush elnök fivérét. Jackson úgy nyilatkozott, hogy Terri megmentése korunk egyik legnagyobb erkölcsi és etikai kérdése, amely felülemelkedik a politikán.

Mary Schindler sajtóértekezletén kétségbeesett felhívást intézett a lánya feletti törvényes képviseleti jogot gyakorló férjhez és élettársához. "Michael és Jodi, van saját gyereketek, adjátok vissza az enyémet." Michael Schiavo és Jodi Centonze már közel tíz éve együtt élnek és gyerekeik vannak.

A szülők és a férj már hét éve pereskednek Terri Schiavo sorsa felett és már régóta nincsenek beszélő viszonyban egymással. Nem értenek egyet abban sem, mi történjék Terri Schiavóval halála után. A férj el akarja hamvasztani, a szülők pedig eltemetnék, ha mégsem tudnák megmenteni.

A férj, miután szándékával kapcsolatban gyanúsítgatások érték, bejelentette, hogy a hamvasztás előtt boncolás fogja kimutatni, milyen súlyos az agykárosodás. A boncolásba a szülők is beleegyeztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK