II. János Pál: pápa a vasfüggöny mögülről

2005.04.02. 22:14

Szombat este fél tíz után pár perccel elhunyt II. János Pál pápa. Az 1978-ban trónra lépett egyházfő volt négyszázötven év után az első nem olasz pápa. Megválasztása válasz volt a kommunista diktatúrák egyházüldözésére, de e fontos üzenet közvetítésénél sokkal többet is magára vállalt. Uralkodása alatt közvetlenebbé, karizmatikusabbá tette a római katolikus egyházat, évszázados tabukat döntött meg bocsánatkéréseivel és békéltető gesztusaival. Mindeközben ragaszkodott ahhoz, hogy ne engedjen a szexualitással kapcsolatos tabuk szigorán, így az AIDS-cel súlyosan fertőzött vidékeken sem engedte az óvszer használatát.

Szombat este, 21 óra 37 perckor vatikáni rezidenicáján elhunyt II. János Pál pápa. A katolikus egyházfő 84 éves volt. A halálhírt azonnal bejelentették a Szent Péter téren összegyűlt híveknek. Angelo Sodano bíboros először pár pillanatnyi csendet kért a tömegtől, majd közölte a hírt. Az emberek fejüket lehajtva egy imát mormoltak el, majd tapsvihar tört ki. Róma-szerte megszólaltak a harangok, és sokak sírásban törtek ki.

Az olasz főváros felbolydult, autókonvojok indultak a városközpont, az egyházi állam felé, és csatlakoznak a Szent Péter téren már este kilenc óta imádkozó, több mint százezresre nőtt tömeghez.

A bíborosi testület dékánjaként Joseph Ratzinger tájékoztatta a pápaválasztó kardinálisokat II. János Pál haláláról. A bíborosok a hagyományok szerint kilencnapos gyászt tartanak, majd a 80 évesnél fiatalabb, pápaválasztásra jogosult kardinálisok konklávén választják meg a katolikus egyház új vezetőjét. A testületnek két magyar bíboros is tagja, Paskai László és Erdő Péter.

A pápa évek óta szenvedett Parkinson-kórban. A visszafordíthatatlan betegség okozta légzési problémái miatt az utóbbi időben egyre gyakrabban kellett kórházba vinni, és rosszabbodó állapota miatt egyre ritkábban és rövidebb időre jelent meg a nyilvánosság előtt. Állapota csütörtök éjjel romlott meg vélgegesen, ekkor összeomlott a keringése és szeptikus sokkot kapott. Az egyházfő még akkor éjjel megkapta az utolsó kenetet, és ugyan állapotát átmenetileg stabilizálni tudták, már nem épült fel. Belső szervei, keringése akadozva működtek, és egyre ritkábban volt öntudatánál.

Pénteken utolsó üzenetében még arra kérte a lengyel nővéreket, akik pápasága hosszú évei alatt segédkeztek mellette, hogy ne ontsanak könnyeket. "Derűs vagyok, legyetek azok ti is" - írta.

Vatikáni források szerint csütörtöknél előbb nem lesz pápai temetés. Az időpontról a bíborosok általános kongregációja dönt, amely először hétfőn délelőtt ül. Vasárnap déltől az apostoli palota Kelemen-termében búcsúzhatnak az elhunyt pápától a diplomácia testület tagjai, továbbá az olasz állami vezetők. A pápa koporsója ezt követően legkorábban hétfő délután kerülhet át a Szent Péter-bazilikába, ahol a temetési gyászszertartásig vehetnek búcsút a halottól a hívők, zarándokok.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK