Megint megúszta a cseh kormányfő

2005.04.01. 13:48

A cseh kommunisták tartózkodásán bukott el a Stanislav Gross vezette kormány elleni bizalmatlansági indítvány a cseh parlament pénteki rendkívüli ülésén. Az indítványt a kormányfő ingatlanbotránya miatt kezdeményezték az ellenzéki polgári demokraták, de csak a koalícióból kivált kereszténydemokraták támogatták.

Fotó: EPA
Fellélegezhet

Túlélte pénteken a bizalmi szavazást a cseh képviselőházban a Stanislav Gross vezette kormány. A 200 tagú alsóházban az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt a szavazáskor csak a polgári demokraták és a kormánykoalícióból szerdán kivált kereszténydemokraták támogatták. A kommunisták, akik eleinte a kezdeményezés mellett voltak, végül tartózkodtak a bizalmatlansági indítvány szavazásakor, így nem jött össze a kormány megdöntéséhez szükséges legkevesebb 101 szavazat.

Ezzel megint megúszta Stanislav Gross kormányfő, akit február elején támadtak meg egy prágai luxuslakás 1999-es megvásárlása, illetve neje üzleti ügyei miatt. Gross lemondását már ekkor követelte a középső koalíciós partner, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), ám a kormányfő pártjának elnöksége március elején, majd tisztújító közgyűlése húsvétkor is megerősítette Grosst posztján.

Az indítvány kezdeményezői szerint Gross nem tudta hitelt érdemlően megmagyarázni, hogyan telt 1999-ben képviselői fizetéséből a teraszos, uszodás luxuslakás megvásárlására.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK