A halál küszöbére érkezett a pápa

2005.04.01. 21:49

Változatlanul rendkívül súlyos a pápa állapota a Vatikán beszámolója szerint: alig lélegzik, vérnyomása alacsony, veséje és szíve pedig nem működik megfelelően, időnként az eszméletét is elveszti. A pápa pénteken hátrahagyta az utolsó üzenetét: "derűs vagyok, legyetek azok ti is". A Vatikán hamarosan tájékoztatót tart a pápa állapotáról.

Az olasz állami televízió szombat kora délelőtti értesülése szerint "a pápa állapota változatlanul reménytelen", a Vatikán drámai rosszabbodásról nem számolt be, de így is válságos II. János Pál pápa egészségi állapota. Légzése alig van, szíve és veséje nem működik megfelelően, vérnyomása lezuhant.

A haldokló II. János Pál pápa nagy erőfeszítések árán, magántitkára segítségével hátrahagyta utolsó üzenetét - jelentette a Corriere della Sera című milánói napilap szombati számában. Az üzenetben arra kérte a lengyel nővéreket, akik pápasága hosszú évei alatt segédkeztek mellette, hogy ne ontsanak könnyeket. "Derűs vagyok, legyetek azok ti is" - írta a szentatya.

Változatlan, vagyis továbbra is rendkívül súlyos a pápa állapota szóvivője bejelentése szerint, aki jelezte, hogy a vatikáni sajtóközpont szombat éjszaka is nyitva tart, mintegy megerősítve az egyházfő hosszú haldoklásáról szóló sajtóhíreket. Joaquín Navarro-Valls a vatikáni sajtóközpontban szombaton röviddel dél előtt adott újabb tájékoztatást az olasz sajtó szerint már gyakorlatilag haldokló pápa állapotáról, megerősítve, hogy különösebb változásról nem tud beszámolni. Este hat óra tájban ígért újabb tájékoztatást a világsajtó képviselőinek.

Szavai szerint változatlanok a pápa általános, szív- és légzésrendszeri, továbbá anyagcsere-állapotának jellemzői. A pápával betegszobájában orvosa, két magántitkára és az őket segítő apácák tartózkodtak a reggeli órákban.

A szóvivő szerint a pápa öntudati állapota is veszélybe került, de kizárta, hogy kómás állapotról lehetne beszélni, hiszen Karol Wojtyla továbbra is éber. Az egyházfő reagál arra, ha szólítják, kinyitja szemeit, de azok később újra lezárulnak. II. János Pál pápa péntek este még néhány szót is tudott mondani, köszönetet rebegve az érte imádkozó fiatalokért, akik a vatikáni bazilikánál, a pápai lakosztály ablakai alatt virrasztottak.  

Camillo Ruini bíboros egy péntek esti misén hívők ezrei előtt azt mondta: a pápa "már látja és megérinti az Urat. Már eggyé vált a Mindenhatóval". Az olasz tévé szerint pedig bezárták a Szent Péter-bazilika jobb oldali bronzkapuját. Ezt akkor teszik, ha meghal egy pápa.

A pápa péntekre forduló éjszaka lett rosszul, vérkeringése összeomlott és szeptikus sokkot kapott. Ennek ellenére nem kívánt kórházba menni. Nem sokkal később megkapta az utolsó kenetet, péntek reggel pedig a Vatikánba érkezett Camillo Ruini olasz bíboros, Róma vikáriusa is, akinek az egyházi jog szerint az a feladata, hogy bejelentse a pápa halálát. II. János Pál korábban úgy rendelkezett, hogy Lengyelországban, családja kriptájába temessék.

Több jelentős római templomban is a pápáért imádkoznak pénteken este a hívők. Sokan a Szent Péter téren imádkoznak a pápáért. Több tízezer zarándokot várnak a városba, a Vatikánba vezető legfontosabb sugárutat már lezárták az autók elől. Lengyelországban szintén ezrek mentek templomba, hogy II. János Pál pápa gyógyulásáért imádkozzanak és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárának közlése szerint itthon imádkoznak II. János Pálért. Sao Paolóban több mint 20 ezren vesznek részt a misén.

Kampányszünet Olaszországban

Az olasz politikai pártok felfüggesztették választási kampányukat. A hétvégén regionális választásokat rendeznek Olaszországban, de a kampányt az összes párt szünetelteti. A tévék levették műsorukról a szórakoztató programokat, nincsenek reklámok és több hétvégi koncert is elmarad.

[origo]/MTI

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK