Egy olasz hírügynökség meg nem erősített híre szerint meghalt II. János Pál pápa. A Vatikán egyelőre cáfolja az adn-kronos olasz hírügynökség értesülését. A pápa péntek éjjel megkapta a betegek kenetét. Az egyházfő állapota az éjszaka fordult válságosra, bár délelőtt még részt vett egy misén. Pénteken Rómába érkezett Róma vikáriusa, akinek feladata a pápa halálhírének bejelentése.

Tovább súlyosbodott a pápa állapota az utóbbi órákban a vatikáni szóvivő péntek esti bejelentése szerint - Joaquín Navarro-Valls a várakozásokkal ellentétben csak írásban juttatta el közléseit a vatikáni sajtóközpontban ügyelő újságíróknak.

A szóvivő péntek este hétkor tett bejelentésében megállapította, hogy jelentősen tovább rosszabbodott II. János Pál pápa állapota, gyengült légzése és veseműködése, tovább esett a vérnyomása. Orvosai aggódnak, hogy veséje felmondja a szolgálatot, és vérkeringési gondjai is nyugtalanságra adnak okot.

A rendkívül rövid s a déli órák óta az első vatikáni közlés szerint a péntek esti órákban tovább romlott a pápa általános, és ezen belül szív- és érrendszeri állapota, miközben légzése felületessé vált. Beindult a veseelégtelenség klinikai folyamata. A pápa biológiai paraméterei jelentős mértékben romlottak - közölte Navarro-Valls.

A szóvivő azt mondta, hogy a pápa tudatánál van, s láthatóan együtt imádkozik a betegágya körül összegyűlt híveivel.

Az olasz tévé szerint bezárták a Szent Péter-bazilika jobb oldali bronzkapuját. Ilyet akkor szoktak csinálni, ha meghal egy pápa. Az Apcom olasz hírügynökség jelentése szerint az egyházfő elvesztette eszméletét.