Válságos állapotban a pápa

2005.04.01. 8:29

Pénteken reggel a Vatikánba érkezett Camillo Ruini olasz bíboros, Róma vikáriusa, akinek a kánoni jog szerint feladata bejelenteni a pápa halálát. A pápa életben tartását lélegeztetőgép és katéter segíti.

II. János Pálnak péntekre virradó éjjel ideiglenesen összeomlott a vérkeringése, és szeptikus sokkot kapott. Ugyanakkor nagyon súlyos állapota ellenére reggel már misézett magánkápolnájában - közölte pénteken reggel Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. A szóvivő megerősítette, hogy II. János Pál csütörtök este megkapta a betegek kenetét. A pápa nem kíván kórházba menni.

A pápa reggel hatkor még részt vett egy misén, majd azt kérte, hogy a keresztúti ájtatosság tizennégy stációját olvassák fel neki. Délelőtt külön-külön találkozott a Vatikán legfontosabb vezetőivel. Nem sokkal dél előtt a Szentírásból olvastak fel neki. 

Navarro-Valls vatikáni szóvivő péntek reggel "vérkeringési kollapszusról" és "szeptikus sokkról" tett említést, hangsúlyozva, hogy II. János Pál állapotát "nagy figyelemmel és éberséggel" követik orvosai. A francia AFP hírügynökség úgy értelmezte a szóvivői nyilatkozatot, hogy este egy időre leállt a pápa szívműködése. A nagybeteg egyházfő kezelésének feladatát magánorvosa, Renato Buzzonetti, továbbá két, az újjáélesztésben jártas specialista, egy szívgyógyász és egy fül-orr-gégész szakorvos és két ápoló látja el.

Rómában sokan a Szent Péter téren imádkoznak a pápáért. Több tízezer zarándokot várnak a városba, ahol a Vatikánba vezető legfontosabb sugárutat már lezárták az autós forgalom elől. Lengyelország-szerte szintén ezrek mentek templomba, hogy II. János Pál pápa gyógyulásáért imádkozzanak. "A Magyar Katolikus Egyház tagjai imádkozó szeretettel kísérik a Szentatyát ebben a végső küzdelmében, és hisszük, hogy az imádságos mellette állás valóságos segítséget jelent számára ebben a küzdelemben" - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Több bíboros is Rómába érkezett, akiknek joguk van részt venni egy pápaválasztó konklávén. A konklávét a pápa esetleges halála után három héten belül kell összehívni. II. János Pál korábban úgy rendelkezett, hogy Lengyelországban, családi kriptába temessék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK