Amerikai volt Zarkávi személyes küldöttje

2005.04.02. 9:38

Egy amerikai állampolgárt fogtak el a tavalyi év végén Irakban, akit azzal gyanúsítanak, hogy közeli kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportjának vezetőjével, Abu Muszab az-Zarkávival - jelentette be a Pentagon egyik szóvivője

A férfi személyazonosságát nem közölték, csak annyit árultak el, hogy a Közel-Keleten született, majd megkapta az amerikai állampolgárságot. Feltehetően kettős - amerikai-jordániai - állampolgár - közölte a szóvivő.

A férfit 2004 végén fogták el a koalíciós erők egy Zarkávi alvezérei utáni razzia során - közölte John Skinner szóvivő. Hozzátette, hogy a férfinál őrizetbe vételekor fegyvereket és pokolgépek előállításához szükséges anyagokat találtak.

A férfi a szóvivő elmondása szerint szoros kapcsolatban áll az al-Kaida iraki csoportjával és azzal gyanúsítják, hogy a jordániai származású Zarkávi személyes küldöttje.

A férfit egy bíróság "ellenséges harcosnak" minősítette, így a terrorizmus elleni törvény értelmében vádemelés és ügyvéd nélkül fogva tartható.

A férfi az első amerikai állampolgár, akit lázadóként vettek őrizetbe Irakban. Jelenleg amerikai ellenőrzés alatt tartják őrizetben az arab országban - közölte Skinner ezredes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK