Az ETA tárgyalna a spanyol és a francia kormánnyal

2005.04.02. 13:09

Két héttel a spanyol baszkföldi regionális választások előtt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezet tárgyalásokat ajánlott a madridi kormánynak. A spanyol kormányfő korábban már jelezte, hogy a tárgyalások előfeltétele az, hogy az ETA mondjon le az erőszakról.

Van lehetőség az autonóm térségben kialakult konfliktus megoldására - mondta az ETA szóvivője a Berria című baszk napilap szombati számában megjelent interjúban. A politikai és demokratikus megoldás kivívása érdekében azonban népszavazást kell kiírni Baszkföldön az önrendelkezésről. A szervezet a francia kormányt is be akarja vonni az esetleges tárgyalásokba - fűzte hozzá a szóvivő.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő korábban már többször leszögezte: a szakadárokkal való tárgyalás feltétele, hogy az ETA lemond az erőszakról.

Eközben a mostanáig ismeretlen Baszkföld Kommunista Pártja (EHK) felajánlotta, hogy átveszi az április 17-i választásokról kizárt Aukera Guztiak (AG) választási szövetség programját. A spanyol alkotmánybíróság indoklása szerint azért tagadta meg az indulás jogát a szövetségtől, mert a betiltott Batasuna (Egység) baszk párt utódszervezete, amit az ETA politikai szárnyaként tartanak számon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK