Meghalt a pápa

2005.04.02. 19:47

Szombat este elhunyt a pápa. A hónapok óta gyengélkedő katolikus szentatya egészségi állapota péntekre virradó éjjel fordult válságosra, és ekkor meg is kapta az utolsó kenetet. Pénteken még utolsó üzenetében derűre intette az őt segítő lengyel nővéreket.

Szombat éjjel elhunyt a pápa. A katolikus egyházfő szombaton már nagyon rossz állapotban volt, estére a láza is felszökött. Szombat este Joaquin Navarro-Valls vatikéni szóvivő még kiadoptt egy közlemlnyt, amelyben amelyben változatlanul rendkívül súlyosnak minősítette II. János Pál állapotát, de megjegyezte, hogy megfelelően reagál a hozzá közeliek kérdéseire. .

Szombat este az ANSA hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a pápa öntudata mindinkább elveszőben van és ez a folyamat immár "visszafordíthatatlan". Az apostoli palota harmadik emeletén, a pápai lakosztály ablakaiban szombat este röviddel hét óra után ismét kigyulladtak a fények. A bazilika előtti téren - ahol már a nap folyamán is tízezrek gyülekeztek - este kilenckor újabb virrasztás kezdődik a katolikus egyházfőért.

Az amúgy is gyengélkedő pápa egészségi állapota csütörtök éjjel rosszabbodott jelentősen, akkor összeomlott a vérkeringése és szeptikus sokkot kapott. Ennek ellenére nem kívánt kórházba menni. Az egyházfő még akkor éjjel megkapta az utolsó kenetet, azóta haldoklik.

Állapota a szombati nap folyamán nem romlott drámaian, de folyamatosan igen válságos. Légzése alig van, szíve és veséje nem működik megfelelően, vérnyomása alacsony, időnkét öntudatát is elveszti.

II. János Pál pápa nagy erőfeszítések árán, magántitkára segítségével pénteken hátrahagyta utolsó üzenetét is, amelyben arra kérte a lengyel nővéreket, akik pápasága hosszú évei alatt segédkeztek mellette, hogy ne ontsanak könnyeket. "Derűs vagyok, legyetek azok ti is" - írta.

Imavirrasztás a Mátyás templomban

A budavári Mátyás-templomban szombat éjjel imavirrasztást tartanak a pápáért. Szombaton a haldokló egyházfőért mutattak be szentmisét a Győri Bazilikában is, ezzel indítva el a zarándoklatot a Könnyező Szűzanya kegyképéhez. A szentmise főcelebránsa, Pápai Lajos, győri megyéspüspök szentbeszédében megemlékezett II. János Pál pápa küzdelmes életpályájáról. "Papként, püspökként, bíborosként megharcolta a maga harcát az egyház szabadságáért. Pápaként elszenvedte az ellene elkövetett merényletet, vállalta a betegség keresztútját és egy keresztényellenes inkvizíció minden támadását világszerte" - mondta.

Több jelentős római templomban is a pápáért imádkoztak pénteken este és szombaton a hívők. Sokan a Szent Péter téren tették ugyanezt. Rómába több tízezer zarándokot várnak, a Vatikánba vezető legfontosabb sugárutat már lezárták az autók elől. Lengyelországban szintén ezrek mentek templomba, hogy II. János Pál pápa gyógyulásáért imádkozzanak. Sao Paolóban több mint 20 ezren vettek részt a misén.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK