Többen tervelték ki az iskolai lövöldözést az USA-ban

2005.04.02. 19:07

Az FBI szerint akár húszan is tudhattak arról, hogy gyilkosságra készül Jeff Weise, náci szimpatizáns indián fiú. A 17 éves fiatal kilenc embert ölt meg március 21-én az Egyesült Államok Minnesota államának egyik indián rezervátumbeli iskolájában. Állítólag a vérfürdő kitervelésében három fiatal közvetlenül is részt vett.

A hatóságok gyanúja szerint akár 20 diák is tudhatta előre, hogy mit forgat a fejében az a 17 éves náci szimpatizáns indián fiú, aki két héttel ezelőtt vérfürdőt rendezett egy rezervátum iskolájában az egyesült államokbeli Minnesota államban.

A The Washington Post szombati beszámolója szerint akár húszan is tudhattak arról, hogy mire készül Jeff Weise, a Red Lake (Vörös tó) chippewa rezervátum iskolájában, és legalább hárman részt vehettek a lövöldözés kitervelésében is. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) néhány napja már letartóztatta az ámokfutó egyik osztálytársát és feltételezett cinkosát, a rezervátum választott törzsi vezetőjének a 16 éves fiát.

Jeff Weise március 21-én kilenc embert lőtt le, közülük hetet az iskolájában. A fiú megszerezte rendőr nagyapja fegyvereit, akit barátnőjével együtt lelőtt, majd a járőrautón az iskolába hajtott. A kapunál végzett a fegyvertelen biztonsági őrrel, majd egy tanárnőt és öt diákot agyonlőtt, tizenötöt pedig megsebesített. Végül saját fejébe is golyót repített, miután a kiérkezett rendőrökkel vívott tűzpárbajban megsebesült.

Weise az interneten kapcsolatban állt egy neonáci csoporttal, amelynek a honlapján Todesengel" (németül halál angyala) néven Hitler csodálójának vallotta magát.

Az FBI e-mailekből arra következtetett, hogy a törzsi vezető fián kívül még legalább ketten vettek részt a vérengzés kitervelésében, amelyet Weise végül egyedül követett el. További bizonyítékokat az iskolában lefoglalt közel negyven számítógép tüzetes szakértői vizsgálatától várnak, mivel a terveket nagyrészt elektronikus levelezés útján szőtték.

A The Washington Post szerint nagy a bizalmatlanság a kívülről jött hivatalosságok iránt. "Ha nem indián érkezik a rezervátumba, az rendszerint FBI-ügynök, vagy hittérítő mormon" - mondta a lapnak egy helybeli. Az iskola az eset óta zárva tart, a bejáratot rendőrautók állják el. Az emberek visszahúzódnak otthonaikba, s a szülők idegesek, amikor az FBI elviszi tizenéves gyereküket több órás kihallgatásokra.

A chippewa, más néven ojibwa indián törzs körülbelül 10 ezer fős, és ötezren élnek közülük az észak-minnesotai Red Lake rezervátumban, nagy szegénységben. Az indiánok között pusztít az alkoholizmus és kiugróan magas az öngyilkosságok aránya. Az iskolának háromszáz tanulója van.

A Red Lake-i volt a legsúlyosabb iskolai vérengzés 1999. április 20-a óta, amikor két diák a coloradói Littletonban, a Columbine középiskolában lelőtte 12 diáktársát és egy tanárt, 23 embert pedig megsebesített, mielőtt öngyilkosok lettek volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK