Közel százezren vettek részt vasárnap a római Szent Péter téren az elhunyt pápa tiszteletére tartott misén. A római kúria és az olasz kormány képviselői rövid gyászszertartás keretében rótták le kegyeletüket a pápa felravatalozott holttesténél. Az elhunyt pápa bebalzsamozott holtestét hétfőn 17 órától már a Szent Péter-bazilikában ravatalozzák fel.

Közel százezren vettek részt vasárnap délelőtt a pápa lelki üdvéért tartott misén a Szent Péter téren. A szertartást a már a Vatikánban tartózkodó pápaválasztó kardinálisok felvonulása nyitotta meg. A szentmisét Angelo Sodano, vatikáni államtitkár mutatta be. A misén jelen volt Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő, Silvio Berlusconi kormányfő, valamint több olasz miniszter és parlamenti képviselő.

A szentmise után rövid gyászszertartás keretében róhatták le kegyeletüket vasárnap délben az apostoli palota Kelemen-termében a pápa felravatalozott holttesténél a római kúria és az olasz kormány vezetői.

A római katolikus egyház kamarása, aki a pápa halála és az új egyházfő megválasztása között egyfajta régensként irányítja a vatikáni ügyeket, a spanyol Eduardo Martínez Somalo bíboros mondott imát, s vett végső búcsút a szombaton este elhunyt egyházfőtől. A ceremónián hatalmas húsvéti gyertyát is gyújtottak a fehér mitrába és vörös kazulába öltöztetett, balján pásztorbottal fekvő egyházfő ravatalánál.

A szertartásra rögtön a Szent Péter téren tartott szentmise után került sor a Kelemen-teremben, amely az apostoli palota legszebb és legnagyobb fogadóterme. Az elhunyt egyházfőtől meghajolva vagy térdepelve sorra búcsúztak a kúriai bíborosok, püspökök és más főpapok, továbbá Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő, Silvio Berlusconi miniszterelnök, az olasz törvényhozás, a kormány és Róma városának vezetői.

Olaszországban háromnapos gyászt hirdettek a pápa halála nyomán, miután a kormányépületeken és a törvényhozás palotáinál már szombat éjszaka félárbocra engedték a lobogókat. Az olasz kormány rendelete értelmében vasárnaptól keddig gyászolja II. János Pál pápát Itália, ahol már a hét közepén elhalasztották a szórakoztató koncerteket, a hét végén pedig a sporteseményeket sem tartják meg.

Vatikáni források szerint csütörtöknél előbb nem lesz pápai temetés. Az időpontról a bíborosok általános kongregációja dönt, amely először hétfőn délelőtt ül össze a vatikáni szóvivő bejelentése értelmében. Vasárnap déltől az apostoli palota Kelemen-termében búcsúzhatnak az elhunyt pápától a diplomácia testület tagjai és az olasz állami vezetők. A pápa koporsója ezt követően hétfő délután kerülhet át a Szent Péter-bazilikába, ahol a temetési gyászszertartásig vehetnek búcsút a halottól a hívők, zarándokok. Egyelőre bizonytalan azonban, hogy hova temetik Karol Wojtylát. Örök nyughelye lehet majd a bazilika altemplomi kápolnája, de akár családja lengyelországi kriptája is.

A temetési gyászszertartást szerdán tartják a Szent Péter-bazilikában. A ceremóniára kétmillió embert várnak Rómába. Az olasz média által szombat este idézett biztonsági források szerint már beindult a gyászszertartások szervezése. A szervezők legalább egymillió zarándok érkezésére számítanak. Walter Veltroni főpolgármester szerint a római vásárvárost és más létesítményeket is átmeneti szállásként lehet majd használni, ahol menzákat is létesítenek. A pályaudvarok és a Vatikán között folyamatos autóbusz-ingajáratokat szerveznek, sűrítik a metrójáratokat, de a vasút is kész különvonatokkal kiszolgálni a Rómába érkezőket.

 

A Vatikán nem régen közreadta a pápa halotti bizonyítványát. Az okmány szerint a Szentatya vérmérgezésben, illetve szív- és visszafordíthatatlan keringési elégtelenségben halt meg. A halotti bizonítványban szerepelnek az elhunyt katolikus egyházfő betegségei, közöttük a Parkinson-kór. Utóbbinak a feltüntetésével először ismerte el hivatalosan a pápai állam, hogy a szentatya szenvedett ebben a betegségben.