Készültségben a palesztin biztonsági erők

2005.04.03. 18:46

Emelt szintű készültségbe helyezte a ciszjordániai palesztin biztonsági erőket Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután rálőttek főhadiszállására - közölte vasárnap a palesztin rádióban Dzsibríl Radzsub biztonsági főnök. Különösen az elnöki főhadiszállást is befogadó Rámalláh környékén növekszik a rendőri jelenlét.

Csütörtökre virradó éjszaka az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges fegyveres szervezet tucatnyi fegyverese tüzet nyitott az elnöki rezidenciára. Radzsub biztonsági főnök elmondta, hogy Mahmúd Abbász Nászr Juszef belbiztonsági miniszterrel folytatott "intenzív megbeszéléseket" követően adta ki az intézkedést, a palesztin területeken uralkodó rossz biztonsági helyzet orvoslására. A találkozón döntés született továbbá a palesztin biztonsági erők három csoportba történő összevonásáról és arról, hogy biztosítani kell a biztonsági erők hatvan év feletti tagjainak nyugdíjba vonulását. Politikai elemzők szerint Abbász utóbbi lépéssel a palesztin rendőrség "régi gárdája" egy csoportjának nyugdíjba küldését készíti elő.

Abbász szombaton elfogadta Iszmail Dzsabbernek, a ciszjordániai biztonsági erők parancsnokának a lemondását. Lemondásával egy időben Dzsabber kemény kritikával illette a palesztin vezetést, őket téve felelőssé a palesztin területeken uralkodó rossz biztonsági helyzetért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK