Beleegyezett lemondásába a bukott kirgiz elnök. A hivatalos lemondási aktusra hétfőn kerül sor a moszkvai kirgiz nagykövetségen, ahol Aszkar Akajev elfogadta a négypontos jegyzőkönyvet, miután három órán át tárgyalt Omurbek Tekebajev parlamenti elnökkel és öt képviselőtársával.

A jegyzőkönyv első pontjában Akajev leszögezte lemondását októberben végén lejáró elnöki megbízatásáról. A második pont előírja az elnökre vonatkozó alkotmányos rendelkezések betartását. A harmadik pont az elnökválasztás előrehozataláról szól. A negyedik szerint Oroszország és Kazahsztán vállalja a teljesítés nemzetközi felügyeletét - közölte Akajev.

A jegyzőkönyv biztosítja a hatalomátadás legitimitását - hangsúlyozta Tekebajev. Az önkéntes lemondás mentességet biztosíthat Akajevnek a bírósági eljárások alól állítólagos nagyarányú panamázásával kapcsolatban, ami kiábrándíthatja az egyszerű kirgizeket - vélték megfigyelők.

Akajevnek - aki Moszkva környékén kapott menedéket, miután március 24-én elmenekült Kirgizisztánból, ahol tüntetők ezrei foglalták el a kormányszékházat - voltaképpen vissza kellene térnie Biskekbe, hogy a kirgiz parlament előtt mondjon le. De az új vezetőség hangsúlyozta, hogy biztonságát még tíz percre sem tudnák garantálni. Az előrehozott elnökválasztást június 26-ra tűzték ki.

Szergej Lavrov orosz és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egyaránt a kirgiz válság mielőbbi rendezését szorgalmazta szombati telefonbeszélgetésén. Tekebajevet fogadta Borisz Grizlov dumaelnök, és kitűzték következő találkozójukat is.