Szaúdi biztonságiak feltételezett szélsőségeseket öltek meg

2005.04.04. 1:05

A szaúd-arábiai biztonsági erők megöltek 3 szélsőségest a sivatagi királyság északi részén vasárnap kitört, egész nap tartó összetűzésben, amelyben 15 rendfenntartó is megsebesült - közölték Rijádban.

Fejszál Bin Bandar bin Abdel-Azíz herceg, Kaszim tartomány kormányzója a szaúdi tévének nyilatkozva elmondta, hogy a biztonsági erők helyi idő szerint reggel nyolc órakor ütöttek rajta a fővárostól mintegy 300 kilométerre északnyugatra fekvő Rász városban a körözött fegyveres személyeken. A szemben álló felek között kirobbant összetűzés több mint 12 órán át tartott, a rendfenntartók azonban végül ellenőrzésük alá vonták a helyzetet és megadásra bírták a szélsőségeseket - hangoztatta, bár elismerte, hogy kora este két, magát egy épülő házban elbarikádozó fegyveres még nem került a biztonsági erők kezére.

Manszur al-Turki rijádi belügyi szóvivő szerint a helyszínen kora este még heves lövöldözés folyt a szemben álló felek között. Az összecsapásban 3 szélsőséges életét vesztette, és megsebesült 15 rendfenntartó is, közülük kettő súlyosan - közölte a kormányzó. Szemtanúk elmondása szerint egy rendőrtiszt is belehalt súlyos sebesülésébe.

A rijádi kormányzat harcot folytat az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat támogatói ellen, akik 2003 májusa óta több támadást és merényletet hajtottak végre a szaúdi biztonsági erők és a sivatagi királyságban dolgozó külföldiek ellen.

Szaúdi tisztségviselők közlése szerint az elmúlt két év összecsapásaiban 39 rendfenntartó és 90 polgári személy vesztette életét, miközben több mint 90 szélsőségessel végeztek. A támadások, merényletek legalább 1 milliárd rijálos (227 millió dollár) anyagi kárt okoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK