A török hatóságok kedden elutasították Mehmet Ali Agca kérvényét, hogy rövid időre eltávozhasson isztambuli börtönéből és részt vehessen a római katolikus egyházfő temetésén - jelentette be kedden ügyvédje.

A török férfi 1981. május 13-án a Szent Péter téren közvetlen közelről lőtt rá a pápára, aki csodával határos módon túlélte a merényletet. A katolikus egyházfő két évvel később megbocsátott a merénylőnek, s a pápa közbenjárására az olasz hatóságok 2000-ben kegyelemben részesítették őt.

Mustafa Demirbag ügyvéd közleményben tudatta: "kérvényünket elutasították. Úgy tűnik, hogy a kormány kezdeményezésére tették. Nincs elég időnk a fellebbezésre a temetés előtt. Mehmet nagyon szomorú lesz, ha megtudja." Hozzátette, a férfi családtagjai részt vehetnek a temetési szertartáson.

Agca ügyvédje a török igazságügyi minisztériumnak írt beadványában arra a jogszabályra hivatkozott, amely bizonyos rabok számára engedélyezi, hogy évente egyszer elhagyják a börtönt. A rendelkezésnek vonatkoznia kell Agcára is, akit Törökországnak 2000-ben történt kiadatása óta szigorított börtönben őriznek, minthogy engedélyt kapott arra, hogy egy átlagos büntetés-végrehajtási intézetbe szállítsák át, és jó magaviseletet tanúsított - vélekedett az ügyvéd. "Ezért négynapos rendkívüli eltávozást kértünk, számolva az utazáshoz szükséges idővel, hogy védencem jelen lehessen a pápa temetésén" - tette hozzá az ügyvéd.

A most 47 éves merénylő hétfőn olaszul, kézzel írott levelében hozta a közvélemény tudomására, hogy gyászolja a pápát, akit "lelki testvérének" nevezett. Agca közel 20 évet töltött rács mögött Olaszországban, mielőtt kiadták volna Törökországnak. Jelenleg a hazájában elkövetett két bűntény - egy neves lapszerkesztő meggyilkolása és egy szódagyár kifosztása - miatt kiszabott összesen 17 évi büntetését tölti az isztambuli Kartal börtönben.