Előretörőben az olasz balközép ellenzék

2005.04.05. 0:53

Örömét fejezte ki Romano Prodi olasz ellenzéki vezető hétfőn a balközép ellenzéki pártoknak a részleges önkormányzati választásokon - az előzetes eredmények szerint - aratott nagyarányú győzelme miatt, a súlyos vereséget szenvedő jobboldali kormánykoalíció pedig elismerte a jelképes súlya miatt fontos, Róma környéki Lazio körzet elvesztését.

Olaszországban vasárnap reggeltől hétfő délutánig 13 körzetben tartottak önkormányzati választásokat, amelyeken az előzetes eredmények szerint a balközép ellenzék jelentős győzelmet aratott: a 13 körzet közül 11-ben az ellenzéki kormányzójelölt vezet.

Romano Prodi, az Olajfa baloldali koalíció és a balközép ellenzék vezére örömét hangoztatta a részleges eredmények láttán, megjegyezve, hogy a választási győzelem mértéke még őt magát is meglepte. "Az olaszok arra kérnek bennünket, hogy készüljünk fel a kormányzásra, hogy naggyá tegyük az országot. Itáliának hitelességre, reményre és egységre van szüksége" - hangoztatta.

Francesco Storace, a Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormánykoalícióhoz tartozó Nemzeti Szövetség (AN) elnöke elismerte, hogy az előzetes eredmények szerint az ellenzék elhódította a jobboldaltól a Róma környékén fekvő, jelképes súlya miatt fontos Lazio körzetet. A voksok felének összeszámlálása alapján hétfő este közölt adatok szerint a szavazatok 51 százalékát Piero Marazzo baloldali kormányzójelölt vezette lista kapta meg, míg a jobboldali kormánypártokat képviselő Storace 46,5 százalékot gyűjtött be.

Forrás: EPA
Berlusconi nem hitt a szemének

Storace korábban úgy vélekedett: ha a mostani önkormányzati választásokon vereséget szenved, a következő parlamenti választások után Romano Prodi követi majd Bersluconit a miniszterelnöki tisztségben.

A húsz olaszországi régió közül vasárnap és hétfőn 13-ban tartottak önkormányzati választásokat. A 13 érintett körzet közül a jobboldal eddig 8-at irányított, ám ezek közül - a részleges eredmények szerint - 6-ot most elvesztett, s csupán az észak-olaszországi Lombardia és Veneto régiókban őrizte meg pozícióit. A 13 körzet közül eddig 5 volt az ellenzék kezén: ezekben ismét a balközép jelöltjei győztek a részeredmények szerint.

Amennyiben mindezt a végleges eredmények is megerősítik, úgy Romano Prodi a 2006 májusában esedékes olasz parlamenti választásokon nagy fölénnyel szállhat majd szembe Berlusconival a kormányalakítás lehetőségéért folytatandó küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK