A pápaság történetében a középkor óta először nem lesznek bezárva a pápaválasztó bíborosi gyűlés résztvevői. A pápaválasztók szabadon járkálhatnak majd a Vatikánban, ám a külvilággal továbbra is tiltott lesz a kapcsolattartás. A Szent Péter téren kedd délelőtt százezrek várakoztak, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a felravatalozott II. János Pálra. A pápa pénteki temetésére legalább kétmillió embert várnak az olasz fővárosba, ahol a szállodák már most kitehetik a megtelt táblát.

A pápaság történetében a középkor óta először fordul elő, hogy a pápaválasztó bíborosi konklávé résztvevőit nem zárják be. A bíborosoknak megengedik, hogy szabadon mozoghassanak szállásuk, a Szent Márta-ház, a Vatikánban található kápolnák és a pápaválasztás helyszíne, a Sixtus-kápolna között - közölte kedden Piero Marini érsek, a Vatikán ceremóniamestere. A bíborosok számára azonban változatlanul tilos lesz bármiféle külső kapcsolattartás - mondta az olasz érsek.

Kedd délelőttre már közel félmillió ember gyűlt össze a római Szent Péter téren és az oda vezető sugárúton, hogy bejuthasson a felravatalozott pápához. Kedd reggelig több tízezren tették már ezt meg. A sor ekkor pont egy kilométer hosszú volt, de délelőtt csak tovább nőtt, igaz, viszonylag gyorsan halad, mivel a ravatal előtt tilos megállni, imádkozni vagy letérdelni.. A bazilika hétfőn este háromnegyed nyolckor nyitotta meg kapuit, hogy a dél óta sorban álló zarándokok utolsó pillantást vethessenek a szombaton este elhunyt II. János Pálra.

Az épületet a hatalmas érdeklődés miatt éjjel-nappal nyitva tartják, csupán egy háromórás éjszakai takarítás idejére csukják be. Hétfő éjjel azonban csak másfél órára zárták be a bazilikát, de így is hatalmas tömeg gyűlt össze, és a várakozók között többen - főleg idősebb emberek - elájultak. Körülbelül 150 embernek volt szüksége orvosi segítségre. A bejutók közül többen mobiltelefonjaikkal készítettek képet a ravatalon fekvő, kezeiben rózsafüzért tartó halott pápáról.

A várokozók eltökéltek, hogy bejussanak és láthassák a katolikus egyházfőt. "Életem legsötétebb pillanataiban is velem volt" - monda egy Szardíniáról érkezett zarándok - "Akármeddig várnék, hogy láthassam... egyszerűen nem maradhatok le, ahogy saját édesapám temetéséről sem maradnék le" - folytatta. Egy ausztráliai apáca egy vállrándítással elintézi a hosszú várakozást: "Az egész életét az egyháznak áldozta, úgyhogy ez a néhány óra semmiség" - idézte a BBC News.

Az olasz polgári védelem a válságtervnek megfelelően tábori sátrakat és mozgatható illemhelyeket állított fel, és ásványvizet osztogat a tikkadt embereknek. A kihelyezett extra szemetesek sem képesek ugyanakkor befogadni a rengeteg ember termelte hulladékot, a tömeg miatt pedig a takarítógépek és a locsolóautók nem képesek megközelíteni a helyszínt.

A katolikus egyházfő holttestét röviddel hétfőn 18 óra előtt vitték át a bazilikába az apostoli palota Kelemen terméből. A vatikáni bazilika egészen a pénteki temetésig várja a zarándokokat, hogy leróják tiszteletüket az egyházfő előtt. A temetésre 2 millió embert várnak. A lengyelországi utazási irodákat teljesen elárasztották a Rómába utazni vágyók, az olasz fővárosban már minden szálloda és vendégház megtelt, a helyi hatóságok sportpályákon alakítanak ki átmeneti szállásokat.

46 év után ment templomba a pápa miatt Castro

A végső búcsúra legalább kétszáz külföldi politikus, neves személyiség érkezik Rómába, például George Bush amerikai elnök is ott lesz. Mehmet Ali Agca, a pápa merénylője, aki 1981-ben le akarta lőni II. János Pált, maga is kimenőt kért a börtönből, hogy részt vehessen a temetésen, ám nem valószínű, hogy kiengedik.

Az elhunyt II. János Pál pápa iránti megkülönböztetett tiszteletadás jeleként Fidel Castro kubai államfő évtizedek óta első ízben vett részt istentiszteleten hétfőn. A jelenlévők szerint Castro legutóbb 46 évvel ezelőtt, 1959-ben, a kubai forradalom évében, fivérének esküvőjén jelent meg templomban. Fiatal éveiben ugyanakkor több alkalommal is ministrált. Castro, mielőtt a templomba ment volna, a havannai apostoli nunciatúrára is ellátogatott, ahol a részvétnyilvánítások könyvébe ezt írta: "Nyugodj békében, a népek közötti barátság fáradhatatlan harcosa, a háború ellensége és a szegények barátja. Távozásod fájdalmat okoz nekünk, és őszintén kívánjuk, hogy példamutatásod követőre találjon."

Olaszországban pénteken - akárcsak a pápa halálának hétvégéjén - nem tartanak meg egyetlen sporteseményt sem. Erről az Olasz Olimpiai Bizottság döntött kedden.

Varsóban eközben úgy határoztak, szobrot állítanak II. János Pálnak. Az emlékművet a Pilsudski téren állítanák fel a lengyel fővárosban, ahol a pápa első 1979-es lengyelországi látogatásakor misét tartott. A szobrot Karol Wojtyla pápává koronázásának 27. évfordulóján, idén október 16-án avatják fel.

MTI/[origo]