Április 18-án kezdődhet a pápaválasztás

2005.04.06. 14:27

Április 18-án ül össze a bíborosok pápaválasztó konklávéja - jelentette be a Vatikán. Közben egyre nagyobb tömeg vár bebocsáttatásra a pápa ravatalához. Szerda délután a várakozási idő 15 órás volt, sokan ezért inkább otthagyták a kilométereken át kígyózó sort. Róma vezetése úgy döntött, kitiltják a gépkocsikat a városközpontból.

Április 18-án délelőtt 10 órakor veszi kezdetét a pápaválasztó konklávé a Sixtus-kápolnában - jelentette be Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szerdán a bíborosok ülése után.

Szerdán változatlanul hatalmas tömegek özönlöttek a Szent Péter-bazilikához, a pápai ravatalhoz. Csaknem egymillió ember tülekedik a Szent Péter tér körzetében, abban a reményben, hogy bejuthat a volt pápa ravatalához, további százezrek érkeznek különvonatokon, autóbuszokon és autóval. Szerdán legalább 15 órás várakozásra számíthattak azok, akik be akartak jutni a pápához. Délben azonban a polgári védelem vezetői arra figyelmeztettek: már nem érdemes beállni a sorba, a pápai ravatalhoz csak az juthat be, aki már elfoglalta a helyét a sok kilométerre húzódó sorokban. Szerdán lehetett először megfigyelni, hogy a legalább három kilométer hosszan kígyózó sort tömegesen hagyták el a józanabb belátásra tért zarándokok, akik inkább visszatértek autóbuszaikhoz.

A polgári védelem sms-ben figyelmeztette a polgárokat, hogy ha be akarnak állni a ravatalhoz vezető sorba, vigyenek magukkal enni- és innivalót, éjszakára pedig meleg ruhát. A rendkívül erősen tűző nap miatt azonban várhatóan százak fordulnak majd panaszokkal a ügyeletes mentősökhöz. Csak a szerda reggeli órákban negyvenen kértek sürgős segítséget. 

A hírügynökségek szerint Róma valósággal fuldoklik a zarándokok áradatában. Szerdára a belvárosi közlekedés megbénult, már csak a tömegközlekedés használható. Éjféltől azonban tilos mindenfajta személygépkocsi-közlekedés, egészen a pénteki temetési nap estéjéig, 18 óráig.

 

A temetés alkalmából négymillió zarándok érkezésére számítanak, csak Lengyelországból kétmillióan indultak útnak. Az olasz főváros és környékének szálláshelyei megteltek. A Kalocsai Iskolanővérek által irányított római Szent István-házban sincs már szabad hely. A katolikus vendégház hétköznapokon is telt házzal üzemel - mondta el az [origo]-nak Bernadett nővér. A vezető szerzetesnővér szerint a korábbi foglalások miatt már csak 20 új vendéget tudtak elszállásolni, pedig az érdeklődés most is hatalmas.

 

A Rómába utakat szervező Makrovilág Utazási irodában több mint ezer ember jelentkezett Magyarországról buszos római útra, de ennél jóval többen mennek a pápa temetésére. Sokan választják az egyéni utazást, de más irodák is szerveznek utakat az olasz fővárosba. A budapesti Olasz Kultúrintézet mozitermében egyenes adásban, olasz nyelven közvetítik a katolikus egyházfő temetését - közölte az intézmény. A temetést Magyarországon a két közszolgálati és a két országos kereskedelmi televízió, valamint a Magyar Rádió is egyenes adásban közvetíti.

 

Érdekesség, hogy pénteken napfogyatkozás kíséri majd II. János Pál pápa temetését. A jelenséget először közép-európai idő szerint 20 óra 54-kor lehet majd látni Új-Zéland délkeleti részén, aztán a látványosság kelet felé halad, és a Galapagos-szigetek, Costa Rica, Panama, Kolumbia, majd végezetül Venezuela lakói élvezhetik. A napfogyatkozáshoz a világ minden táján baljóslatú hiedelmek, királyok halála, áradások, aszályok kötődnek.

 

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK