Mereven elutasította Koszovó felosztásának lehetőségét Joschka Fischer német külügyminiszter szerdai pristinai látogatásán. A német politikus Koszovóban tárgyalt Ibrahim Rugova tartományi elnökkel, Bajram Kosumi új miniszterelnökkel, valamint az ENSZ-misszió és a békefenntartó haderő vezetőivel.

A belgrádi média szerint Fischer néhány órás késéssel érkezett Tiranából Pristinába, mivel meghibásodott a repülőgépe. A német békefenntartók a dél-koszovói Prizrenből küldtek érte katonai helikoptert.

Tárgyalásai után Fischer felszólította az albán politikai vezetőket, hogy jobban oltalmazzák a koszovói kisebbségeket, szorgalmazta a reformok folytatását, ami kulcsfontosságú feltétele annak, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a tartomány jövőbeni státusáról. Leszögezte, hogy Koszovó megosztását nem tartja elfogadható lehetőségnek.

A tavaly márciusi zavargások után a szerb kormány elkészítette koszovói rendezési tervét, amely magas fokú területi és perszonális autonómiát irányzott elő a koszovói szerbeknek, a tartománynak pedig lényegi autonómiát kínált Szerbián belül. A nemzetközi közösség gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a belgrádi javaslatot. A pristinai albán vezetés pedig Koszovó felosztására való kísérletnek minősítette a dokumentumot, és az ENSZ védnöksége alatt, szerb szakértők nélkül hozzálátott önkormányzati reformjához, amely bizonyos tekintetben decentralizálni hivatott a hatalmi intézményrendszert.