Megválasztották az iraki államfőt

2005.04.06. 10:50

Szerdán az átmeneti iraki nemzetgyűlés Dzsalal Talabani kurd politikust választotta államfővé. Az eredményes választás véget vetett az iraki nemzetgyűlésben hetek óta tartó politikai patthelyzetnek.

Szerdán a 275 tagú ideiglenes iraki nemzetgyűlésből 227 - más források szerint 228 - képviselő támogatta szavazatával Talabani kinevezését elnökké, s mellé a két alelnök, a leköszönő pénzügyminiszter, a síita Ádel Abdel-Mehdi és az eddigi államelnök, a szunnita Gázi al-Jáver megválasztását.

Az átmeneti nemzetgyűlés döntése véget vetett az új iraki kormány létrehozása körüli hetek óta tartó politikai patthelyzetnek. A BBC szerint az új elnöki csapat rövidesen új miniszterelnököt nevez ki, aki a 2005. decemberére tervezett iraki választásokig marad a helyén.

A 2005. januári iraki választásokon a kurd pártokból álló koalíció kapta a második legtöbb szavazatot, szemben a győztes síita pártszövetséggel.

Talabani államfővé kinevezése az iraki kurd közösség eddigi legnagyobb győzelme, azé közösségé, amelyet igen súlyos veszteségek értek Szaddam Huszein alatt - írja a BBC.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK