Róma nem tud több zarándokot fogadni

2005.04.06. 21:33

Csütörtökön nyilvánosságra hozzák a pápa végrendeletét, és a pénteki temetésre érkező külföldi delegációk listáját. A temetés alkalmából Rómát jóval több mint egymillió hívő árasztotta el, a város már nem tud több zarándokot fogadni. A polgári védelem felszólította a Róma körüli sátorvárosokban lévő zarándokokat, hogy ne próbáljanak bejutni a fővárosba. Szerda estétől fogva már nem engednek újabb embereket beállni a pápa ravatalához vezető sorba.

Csütörtökön hozzák nyilvánosságra II. János Pál pápa végrendeletét - közölte Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő a bíborosok szerdai ülése után. A testamentum 1979-től kezdődő bejegyzésekből áll, összesen 15 gépelt oldalt tesz ki lengyelül. A vatikáni szóvivő ugyancsak csütörtökre ígért listát a pénteki gyászszertartáson részt vevő külföldi delegációkról.

Rómát teljesen eláraszották a zarándokok, miközben a Szent Péter téren már a pénteki temetésre készülnek: csütörtök reggel megkezdték a külföldi küldöttségeknek szánt széksorok elhelyezését.

A pápai ravatal előtt kígyózó sort este 10-kor lezárták, újabb zarándokok beállását már nem engedélyezték. Az utolsó, akit még odaengedtek a sor végére, egy Olaszországban élő lengyel asszony volt kislányával. A sor végén állók csaknem  20 órás várakozással számolhattak ekkor, de ezt vállalták volna a kívül rekedtek is, akik hangosan tiltakoztak a sor lezárása miatt. Némi zavart okozott George Bush konvoja, amelynek érkezése miatt húsz percre minden lebénult szerda este a bazilika közelében. Az amerikai elnök távozását követően ismét engedték az embereket.

Szerdán napközben 15 órás várakozásra számíthattak azok, akik be akartak jutni a pápához. Délben azonban a polgári védelem arra figyelmeztett: már nem érdemes beállni a sorba, a hívőket sms-ben figyelmeztették, hogy ha mégis vállalják a hosszú várakozást, vigyenek magukkal enni- és innivalót, éjszakára pedig meleg ruhát.

Az olasz fővárosban egyes források szerint szerda reggel már hárommillió zarándok volt, és a tömeg azóta csak tovább nőtt. Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem vezetője arra kérte a Rómába tartó híveket, hogy a fővárostól 20 kilométerre délre fekvő Tor Vergata egyetemi negyed felé vegyék az irányt. A hatóságok már szerda óta ide irányítják a zarándokokat szállító buszokat. Itt szállásolták el a 2000-ben tartott jubileumi rendezvények idején is a nagy tömeget. A polgári védelem főnöke szerint Rómában estére javult a helyzet a délelőtti órákhoz képest, amikor "voltak valóban kritikus pillanatok". Mint közölte, az egész elmúlt évszázadban nem fordult elő, hogy egy napon ilyen hatalmas tömeg árassza el Rómát.

Több ezer magyar zarándok is útnak indult a pápa temetésére. Az útra kelők közül sokan napokig utaznak, várhatóan órákat állnak sorba, és többségüknek nem is lesz szállása. A legtöbb zarándok azt mondta az [origo]-nak, hogy égi sugallatnak engedelmeskednek.

Péntek hajnali kettőtől tilos a személygépkocsik közlekedése egész Rómában, egészen este hatig. Ekkorra várhatóan eloszlik a gyászszertartásra érkezett többmilliós tömeg. Szerda este 10-től péntek éjfélig lezárják a Vatikánhoz közeli San Pietro vasútállomást is mind a különvonatok, mind a menetrend szerint közlekedő elővárosi szerelvények előtt. Csütörtök-péntekre a római repterek 350 járatot kényszerültek törölni a külföldi delegációk érkezése miatt. Ciampino repülőtere gyakorlatilag bezárt csütörtök reggel, míg a fiumicinói repülőtér még fogad gépeket, de 150 járatot itt is töröltek.

[origo]/MTI

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK