Megbénította Rómát a zarándokok hada

2005.04.06. 9:10

Szerdára teljesen megbénult Róma közlekedése. A városközpontban áll a forgalom, miközben az elhunyt pápát látni kívánó zarándokok egyre csak özönlenek az olasz fővárosba. Egyedül Lengyelországból kétmillió látogató indult vagy indul útnak. Szerdán egymillió ember várakozik a Szent Péter-bazilika felé húzódó sorban. A vatikáni bíborosok újra összeültek, és feltehetően megismerhetik a pápa teljes végrendeletét. Nem kizárt, hogy ezúttal a pápaválasztó konklávé időpontjáról is döntenek. Eközben az ír érsek felvetette az elhunyt pápa szentté avatásának lehetőségét.

Szerda reggelre megtelt és lebénult Róma. A városközpontban lehetetlen közlekedni, a Tevere mindkét partján áll a forgalom, miközben zarándokok újabb tömegei tódulnak a Vatikán irányába, hogy aztán a Szent Péter térhez közeli utcákon szardíniaként préselődjenek össze. A Szent Péter-bazilika felé kígyózó 3 kilomteres tömött sorban legalább egymillió ember zsúfolódott össze.

A hatalmas tömegben rengetegen lesznek rosszul, a mentők több szívrohamot szenvedett embert szállítottak kórházba, a sorok azonban még viszonylag rendezettek, és a Szent Péter-bazilika felé tülekedők nem tapostak el senkit. Az olasz polgári védelem csak kedden egymillió liternyi palackozott vizet osztott szét. A tömegtájékoztató eszközök pedig egyre csak ismétlik, hogy lehetőleg tömegközlekedési eszközökön közelítsék meg a Vatikánt a pápától búcsúzni szándékozók.

A polgári védelem szerda hajnaltól sms-üzenetekben figyelmeztetett a római káoszra minden mobilhasználót, még azokat is, akik nem kérték. Ez a példátlan körüzenet, amire elméletileg csak katasztrófahelyzetben van jogosultság, komoly jogi vitákra adhat okot. Az sms-ben a tömegközlekedési eszközök használatára szólítanak fel, és "szervezett, de rendkívül hosszú sorállást" jósolnak a Szent Péter-bazilikához igyekvőknek.

A rendőrök újabb és újabb utcákat zárnak le a tömeg miatt, a zarándokok már a hidakat is elfoglalták, a helyzet feltehetően csütörtök este tíz óráig már csak romlik. A bazilika ugyanis ekkor zárja be kapuit, hogy felkészülhessenek a másnapi temetési misére. A példátlan zsúfoltság, a közlekedési káosz, pontosabban a teljes bénultság miatt Erdő Péter bíboros prímás csütörtök este nem is római címtemplomában, hanem a Vatikánhoz közelebb, a Római Magyar Akadémia melletti templomban tart majd engesztelő misét.

A hatalmas tömegben néha lezárnak egy-egy szakaszt, ilyenkor kapnak lehetőséget a takarítók, hogy legalább rövid időre megtisztítsák az adott területet a hatalmas tömeg szeméthordalékától. A mozgóárusok azonban "kaszálnak" a szokásos többszöröséért kínált ételen és italon, de ha valaki a pápa haláláról hírt adó vatikáni újság különkiadásához szeretne jutni, annak is öt-hatszoros árat kell fizetnie. Becslések szerint a várt zarándoktömegnek jó, ha negyede-harmada férhet majd hozzá a vatikáni ravatalhoz.

Kedden összesen körülbelül egymillió zarándok vett végső búcsút a Szent Péter-bazilikában felravatalozott II. János Páltól, de továbbra is százezrek állnak sorba, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a pápára. Kedden közel egymillió zarándok érkezett Rómába, szerdán további 600 ezer embert várnak. A vatikáni bazilika technikai okok miatt hajnali fél háromkor bezárt, majd röviddel reggel öt óra után ismét kinyitott. Ekkor újra megindult a hatalmas sor, amely a Risorgimento téren indul, és a Vatikán előtti utcákon oda-vissza kanyarogva jut el a Szent Péter térre.

A várakozási idő változó, sokan 10-12 órát is álltak a sorban - kedden a tűző napon, illetve este a hideg esőben - mire bejutottak a pápához, jelenleg 3-4 órás várakozásra kell számítani. A ravatalnál nem szabad megállni, a rendezők udvariasan, de határozottan ösztökélik gyorsabb mozgásra a látogatókat, akik biztonsági ellenőrzés nélkül - a fémdetektoros kapukat félreállították - juthatnak be a bazilikába.

Biztonsági források szerint másodpercenként 5-6 ember, óránként 20 ezer fő vehet végső búcsút Karol Wojtylától, vagyis naponta közel 400 ezer zarándok haladhat el a ravatal előtt. Becslések szerint így aszerda reggelig 600 ezer ember vehetett búcsút a volt pápától. A hűvös éjszakát sokan hálózsákokban, a polgári védelem sátraiban, illetve kis tábori székeken vészelték át - a fiatalabbak tapsolva és énekelve.

Fotó: EPA

A ravatal csütörtök estig lesz nyitva a zarándokok és kíváncsiskodók előtt, a pénteki temetés előkészületei miatt. Pénteken várhatóan zsúfolásig telik majd meg a Szent Péter tér, ahova - befogadóképességének függvényében - szabadon bejuthatnak a zarándokok és turisták, de a bazilikába ekkor már csak gyászhoz méltó, sötét öltözékben engedik be a magas rangú vendégeket és újságírókat. Várhatóan a környező utcák is zsúfolásig megtelnek majd, de a temetési mise a közeli Circus Maximus mezőjéről is követhető lesz az itt felállított hatalmas kivetítőkön keresztül.

Lengyelországból, a pápa szülőhazájából, kétmillió ember utazik Rómába a temetésre - közölte a lengyel külügyminisztérium. Varsóban kedd délután 200 ezer ember vett részt azon a "nemzeti gyászmisén", amelyet a Pilsudski téren tartottak.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK