Megbénította Rómát a zarándokok hada

2005.04.06. 9:10

Szerdán reggel is tanácskozásra ülnek össze a vatikáni bíborosok, ahol várhatóan megismerhetik a pápa végrendeletét, illetve döntés születhet a pápaválasztó konklávé időpontjáról. Nem kizárt, hogy a végrendelet tartalmazza annak a bíborosnak a nevét is, akit II. János Pál pápa még 2003 októberében emelt erre a rangra, szívébe zártan, vagyis nem hozva nyilvánosságra kilétét. A végrendeletből egyelőre csak annyi ismert, hogy a pápa nem rendelkezett a temetése helyéről - csak annyit említett, hogy földben kíván nyugodni.

Kedden 88 bíboros tanácskozott a Vatikánban - közöttük Paskai László és a kedd reggel Rómába érkezett Erdő Péter. Az apostoli palotában tartott ülésen elsősorban a pápa gyászszertartásának ügyeivel, illetve a pápaválasztást is szabályozó "Universi Dominici Gregis" apostoli konstitúció elemzésével foglalkoztak, ezért még döntöttek arról, mikor kezdődik meg a pápaválasztó gyűlés.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő kedden ismét megerősítette, hogy a vatikáni bazilika altemplomának egyik kriptájában helyezik örök nyugalomra a volt pápát. A szóvivő azt cáfolta, hogy a holttestet már bebalzsamozták volna, csupán a földi maradványok és a halotti lepel "megfelelő előkészítéséről" tett említést.

Magyar bíboros misézett a Szent Péter-bazilikában

A kedden Rómába érkezett Erdő Péter bíboros érsek, Magyarország prímása az ANSA olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: Magyarország gyászol, a politikai személyiségek kivétel nélkül Rómába szeretnének menni, átérzik a nagy veszteséget. A magyar katolikus főpap emlékeztetett az elhunyt pápa elhíresült "Ne féljetek!" mondására, amit örökül hagyott az utókorra II. János Pál, illetve azt, hogy a "Szentlélekbe" vetett hit irányítson az új pápa tekintetében is.

A magyar bíboros kedd délután engesztelő gyászmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában II. János Pál pápa lelki üdvéért. A szentmisén több mint 100 pap koncelebrált, köztük Németh László pápai prelátus, a Pápai Magyar Intézet rektora, valamint az intézet ösztöndíjas papjai. A szertartáson részt vett Erdődy Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete is.

Szentté avatná az ír érsek

Az írországi katolikus egyház vezetője kedden közölte, reméli, hogy II. János Pált szentté avatják. Sean Brady érsek ezzel egy lépéssel tovább ment, mint a többi katolikus vezető, akik a "nagy" jelzőt illesztenék a szombaton elhunyt II. János Pál neve elé. A "nagy" címet a történelem során eddig csak két másik pápára alkalmazták.

Ha ez hozzásegíti az embereket, hogy azok szerint az eszmék szerint éljenek, amelyekben II. János Pál hitt és amelyeket hirdetett, akkor fontos volna ezt megtenni - mondta Brady. Mint közölte, II. János Pál kétségkívül forradalmasította a pápai szerepet azzal, ahogy energiát merített az emberekből, és ahogy ő lelkesedést adott nekik.

Brady más ír főpapokkal együtt kedden elindult a Vatikánba, hogy részt vegyen II. János Pál temetésén. Útitársai egyike Desmond Connell, Dublin bíborosa, a pápaválasztásra jogosult bíborosok egyike.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK