Azonnali vizsgálatot rendelt el csütörtökön a Scotland Yard főparancsnoka, miután a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun egyik riportere nehézségek nélkül be tudott csempészni egy álbombát a windsori királyi kastélyba, ahol a brit trónörökös tartja nagyszabású fogadását szombati esküvője után.

A The Sun riportere a csütörtöki számban közölt, fotókkal illusztrált sztori szerint egy fehér furgonnal hajtott a brit királyi család legnagyobb angliai rezidenciájának főkapujához, és az ott posztoló rendőrnek egy hamis fuvarozói számlát mutatott be, amely szerint megrendelt cikket szállít a palotába. A zárt furgon rakterében egy barna kartondoboz hevert, "bomba" felirattal.

A cikk szerint a kapuőr megpróbálta ugyan ellenőrizni, hogy a szállítólevélen feltüntetett cikket - egy személyi kommunikációs berendezést - valóban megrendelték-e a palotában, de miután senki nem vette fel a telefont, a hamis szállítói jegyzéknek hitelt adva, a raktér ellenőrzése nélkül beengedte a munkásruhába öltözött riportert és fotós kollégáját. Az újságírók ezután akadálytalanul hajthattak egészen II. Erzsébet királynő lakosztályáig. Minderről a Sky News brit hírtévé - amely ugyanahhoz a médiacsoporthoz tartozik, mint a The Sun - csütörtökön filmfelvételeket is bemutatott.

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka - e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt - csütörtökön azonnali vizsgálatot rendelt el. Sir Ian újságíróknak azt mondta: nem akarja megelőlegezni a fegyelmi vizsgálat eredményét, de "valaki nyilvánvalóan egészen nagy marhaságot követett el".

Sir Ian éppen nemrégiben adott kifejezést azon aggályának, hogy a közeljövőbeni, nagy közfigyelmet keltő események, elsősorban is a trónörökösi esküvő vagy a május 5-ére kiírt általános választások terrortámadásokra adhatnak alkalmat.

Az uralkodó fia, Károly trónörökös szombaton - a hétvégén elhunyt II. János Pál pápa temetése miatt a tervezettnél egy nappal később - házasodik össze ifjúkori kedvesével, Camilla Parker Bowlesszal a windsori városházán. A polgári ceremónia után a frigyet Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője áldja meg a windsori kastélyban - ott, ahová a The Sun riportere az álbombát becsempészte -, és ugyanitt lesz a szertartás után az esküvői fogadás, 750 meghívott magas rangú vendéggel, a teljes királyi család jelenlétében.

A windsori kastély már tavalyelőtt is súlyos biztonsági botrány helyszíne volt, amikor Vilmos herceg, Károly idősebbik fia 21. születésnapjának kerti ünnepségére hatolt be egy amatőr színész, Oszama bin Laden terrorvezérnek öltözve. A színész senkitől sem akadályoztatva felszaladt a színpadon éppen konferáló Vilmoshoz, csókot nyomott az arcára, közölte, hogy ő Oszama bin Laden, majd beállt a büfé előtti sorba. Innen vezették el a jókora késéssel ébredő biztonságiak.

A sajtó a súlyos incidens után napokig arról cikkezett, hogy ha a színész öngyilkos merénylő lett volna, az egész királyi családot a levegőbe repíthette volna.