Biztonsági rémálom három koporsóval

2005.04.07. 16:12

"Biztonságtechnikai rémálom lesz, de megoldjuk" - nyilatkozta Andrea Natini, az olasz kormány nemzetbiztonsági tanácsadója. Nála nyugodtabb hangvételben készült a temetésre Guido Bortolaso, a Vatikán biztonsági főnöke: "2000 éve fogadunk látogatókat a Vatikánban, felkészültünk most is az emberek érkezésére".

Fotó: EPA
Gyászoló tömeg a Szent Péter téren

Soha nem tartózkodott ekkora tömeg és ennyi vezető politikus egyszerre egy helyen a világtörténelemben. A zarándokok száma elérheti az ötmilliót. Több mint száz ország képviselteti magát a legmagasabb, vagyis állam- vagy kormányfői szinten.

A hatalmas tömeg miatt már most alig lehet közlekedni Rómában, pénteken pedig a teljes gépjárműforgalmat leállítják, bezárnak a hivatalok és az iskolák is. Az állami delegációk mozgatása így is rendkívül nehéz lesz, sok elnököt közvetlenül a repülőtérről visznek a Szent Péter-bazilikába, majd vissza a repülőtérre. Csütörtök délelőtt tíz órakor a két római nemzetközi repülőtér egyikét lezárták, és csak a hivatalos delegációkat fogadják ott. Az állami és egyházi vezetők nem a Szent Péter tér felől közelítik majd meg a bazilikát. A Vatikán arra kérte a politikusokat, hogy maximum öt fős delegáció érkezzen egy-egy országból. Így otthon kellett maradnia George W. Bush amerikai elnök testvérének, Jebb Bushnak, és Jimmy Carter volt amerikai elnöknek is, akik a hét elején még biztosak voltak utazásukban.

A biztonsági kockázatot tovább növeli, hogy a Vatikán ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen militáns hangulat a temetés körül. Ezért nem engedték, hogy fémdetektor-kapukat állítsanak fel a Szent Péter téren, ahová a legszerencsésebb kétszázezer ember juthat majd be a temetéskor. Elvben fegyvert sem szabad bevinni a Vatikánba, de ezt most nem lehetett betartani a rengeteg biztonsági őr miatt. Feltűnő helyen azonban ők sem tarthatnak fegyvereket.

A tömegben több ezer civil ruhás detektív lesz, többen szerzetesi álruhát is öltenek majd. Kézi fémkeresőkkel és más speciális robbanószert kutató eszközzel lesznek felszerelkezve. A római háztetők tele lesznek mesterlövészekkel. A város felett lezárták a légteret, a NATO kémrepülői, vadászgépei és helikopterei cirkálnak majd.

A pápa koporsóját lőfegyverekkel nem fogják védeni. A Szent Péter-bazilikába a pápai testőrség svájci gárdistái alabárdokkal és más hagyományos, 17. századi kosztümjükhöz illő fegyverrel állnak majd díszőrséget.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK