Bush két elődjével tisztelgett a pápa ravatalánál

2005.04.07. 1:42

George Bush amerikai elnök két hivatali elődje kíséretében tisztelgett szerda este a vatikáni Szent Péter-bazilikában a múlt hét végén elhunyt II. János Pál pápa ravatala előtt. Az amerikai elnök és kísérete szerda késő este érkezett meg Rómába, ahonnan rögtön a Vatikánba hajtottak.

A hivatalban lévő elnök és két elődje - Bill Clinton és idősebb George Bush - térdre ereszkedett a ravataltól néhány lépésre elhelyezett imazsámolyokon. A fekete öltönyt és szürke nyakkendőt viselő Bush elnök néhány percig az imazsámolyon térdelt és rövid imát mormolt a múlt szombaton elhunyt római katolikus egyházfő lelki üdvéért. Az amerikai elnök ezt követően felállt, fejet hajtott a ravatal előtt, kezet fogott néhány bíborossal, majd kíséretével együtt távozott.

Busht két hivatali elődje mellett elkísérte felesége, Laura Bush, valamint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, akik fekete gyászfátollyal a fejükön jelentek meg a Szent Péter-bazilikában. Bush az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki részt vesz egy pápa temetésén. A pénteki szertartáson összesen mintegy 200 állam- és kormányfő vesz részt.

Az amerikai elnök ezt megelőzően csütörtökön találkozik Carlo Azeglio Ciampi olasz államfővel és Silvio Berlusconi miniszterelnökkel; ez utóbbi egyik fő támogatója volt az amerikai vezetéssel 2003-ban Irak ellen indított háborúnak.

Éppen az iraki hadműveletek miatt Bush elnök első hivatali idejében feszült volt az Egyesült Államok és a Szentszék viszonya. A pápa számos személyiséget fogadva egyáltalán nem rejtette véka alá a háborút ellenző álláspontját, sőt küldötteket menesztett Washingtonba és Bagdadba annak érdekében, hogy megkísérelje megakadályozni a háború kirobbanását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK