Fegyverletételre szólít fel a Sinn Féin

2005.04.07. 12:24

Szerdán Gerry Adams, a Sinn Féin északír katolikus párt elnöke felhívta az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) északír radikális katolikus milíciát, hogy a jövőben fegyveres harc helyett politikai eszközökkel küzdjön céljáért, az Észak-Írország feletti brit uralom megszüntetéséért.

Szerdán Gerry Adams, az IRA politikai fedőszervezetének tekintett Sinn Féin északír katolikus párt elnöke arra szólította fel az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) vezetőit, hogy azok tartózkodjanak az erőszakos akcióktól, és a továbbiakban demokratikus eszközökkel harcoljanak Észak-Írország függetlenedéséért.

Garry Adams a szerdai belfasti sajtóértekezletén korábban: korábban ugyan maga is amellett foglalt állást, hogy a milíciának joga van a fegyveres harcra, de ezt azért tette, mert az adott helyzetben akkor nem látott más alternatívát. Jelenleg azonban van más módja is a küzdelemnek, ezért felhívja az IRA vezetését, hogy ragadja meg a lehetőséget. Adams szerint az előrelépés útját az jelenti, ha politikai támogatást teremtenek köztársasági és demokratikus céljaikhoz az ír szigeten és elnyerik azokhoz a nemzetközi közösség támogatását.

A brit és az ír kormány óvatos támogatásáról biztosította Adams szavait, amelyeket egy észak-írországi politikai elemző viszont a májusi nagy-britanniai parlamenti választások kampányának kezdetéhez időzített, cinikus választási fogásnak nevezett. A szkeptikusok  arra is figyelmeztetnek, hogy nem a Sinn Féin vezetőjének a szavai, hanem "az IRA tettei" számítanak, azaz várakozó álláspontra helyezkedtek a tekintetben, hogy miként reagálnak az IRA tagjai Garry Adams felhívására - írta a BBC.

Az IRA a brit fennhatóság elleni három évtizedes véres küzdelme után 1997 nyarán tűzszünetet hirdetett, de különböző leszámolások, lövöldözések miatt az erőszakos cselekményeket nem sikerült teljesen beszüntetni, ami gátolja az északír önkormányzatiság helyreállítását.

Az IRA számlájára több, az utóbbi időben elkövetett erőszakos cselekményt is felrónak: Robert McCartney meggyilkolását, illetve a legnagyobb északír bank, a Northern belfasti fiókja ellen 2004 decemberében elkövetett 26,5 millió fontos rablótámadást. Gerry Adamst, és a Sinn Féin két másik tagját az ír igazságügy-miniszter nemrég azzal is megvádolta, hogy tagjai az IRA-t vezető héttagú titkos katonai tanácsának. A Sinn Féin vezetőjére jelenleg erőteljes nyomás nehezedik a katolikus milícia feloszlatása végett.

MTI/[origo]