Olasz pápára tesznek a legtöbben a fogadóirodákban

2005.04.07. 14:09

Csütörtök-péntekre a római repterek 350 járatot kényszerültek törölni a külföldi delegációk érkezése miatt. Ciampino repülőtere gyakorlatilag bezárt csütörtök reggel, míg a fiumicinói repülőtér azért fogad gépeket, de itt is 150 járatot töröltek. A római repülőterek zsúfoltsága miatt a Budapestről induló Wizz Air-járat indulását is elhalasztották, így délután negyed négy helyett csak éjfélkor szálhat fel a magyar zarándokokat szállító repülő.

Eközben, Róma zsúfoltságával nem törődve, repülővel, vonattal, buszokkal és autóval lengyelek százezrei igyekeznek Rómába, hogy elbúcsúzzanak honfitársuktól. A jegyek már a lengyel vasutak és a nemzeti légitársaság által indított különjáratokra is elfogytak, a hívők és a helyi katolikus közösségek Lengyelország-szerte ezért egyénileg is szerveznek utakat. A legutolsó becslések szerint egymillió lengyel indult vagy indul Rómába, hogy elkísérje utolsó útjára Karol Wojtylát.

A krakkói katolikus kulturális központban 400-an vásárolták meg a körülbelül 70 ezer forintnak megfelelő zlotyba kerülő jegyeket három charter-járatra. "Nagyon sok a dolgunk" - mondja a BBC-nek Przemyslaw Pawlik, a központ egyik munkatársa. "Az első gép jegyeit többnyire krakkói papok vásárolták meg. Csütörtök délután indulnak... Olyan közel visszük a zarándokokat a Szent Péter térhez, amennyire csak tudjuk."

A dél-lengyelországi Wadowicében született II. János Pál lengyelek tömegeinek példaképe, sokak szerint ő a valaha élt legnagyobb lengyel. "A pápa mindig is életem legnagyobb tekintélye és vezetője volt" - mondja a krakkói Maria Deskur, aki férjével együtt utazik Rómába. "Nehéz pillanataimban azt kérdeztem magamtól, mit tenne ilyenkor a pápa." A krakkói könyvszerkesztő szerint "a temetés hatalmas vallási élmény és történelmi pillanat lesz".

Anna Cios utazásszervező telefonja hétfő óta megállás nélkül szól. "Ez egy rendkívüli helyzet ugyan, ám mi nem akarunk a zarándokokon nyerészkedni, ezért a lehető legalacsonyabb árakon kínáljuk útjainkat" - idézte a BBC.

A lengyeleket - a magyar zarándokokhoz hasonlóan - nem tántorítják el a várható kényelmetlenségek. "Úgy érzem, ez az utolsó alkalom, hogy tehessek valamit a pápáért" - mondja Maria Naimska 19 éves varsói diák. "Inkább legyek a temetéstől egy-két mérfölddel odébb, semmint több ezerrel távolabb Lengyelországban."

Sokak vélik azt, a pápa élete összefonódott az övékével. "Úgy érzem, különös kapcsolat köt a pápához, jóllehet 1977-ben születtem" - mondja Krzysztof Lapinski. "Az egész életemet végigkísérte. Vele akarok lenni utolsó útján."

A lengyel hatóságok megnövelték a határőrök számát a déli és dél-nyugati határokon, és megkönnyítették a kilépési eljárást, különösen az idősebbek és a fogyatékosok számára. Az utazóknak azonban nem lesz könnyű dolguk, de a zarándoklatot vállalók úgy érzik, ezt meg kell tenniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK