Rendeződik Belgrád és Podgorica viszonya

2005.04.07. 19:28

A belgrádi és a podgoricai vezetés csütörtökön megállapodást írt alá az államközösségi parlamenti választás elmaradása miatt keletkezett alkotmányos válság rendezéséről.

A megállapodást a két szerbia-montenegrói tagköztársaság elnöke és miniszterelnöke, illetve Svetozar Marovic államfő írta alá. Ellátta kézjegyével Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki egyik aláírója volt a montenegrói-szerbiai kapcsolatokat új alapra helyező, három éve nyélbe ütött belgrádi megállapodásnak is.

A belgrádi média szerint az elmúlt napokban-hetekben a belgrádi és a podgoricai vezetés folyamatosan tárgyalt Solanával a válság rendezéséről, és a csütörtöki belgrádi tárgyalásokon elsimították az utolsó nézeteltéréseket is.

Az államközösség alaptörvénye (alkotmányos alapokmánya) értelmében az idén február 4-ig kellett volna megtartani az első közvetlen választást a délszláv unió parlamentjébe, de a podgoricai szakadár vezetők ellenkezése miatt ez nem történt meg. Ugyanakkor március 4-én lejárt a képviselők mandátuma, ami egyfajta alkotmányos válságot idézett elő.

A csütörtökön aláírt megállapodás értelmében alkotmánymódosítással meghosszabbítják a jelenlegi képviselők megbízatását, az államközösség képviselőházába pedig a két köztársaság külön-külön választja meg a képviselőket egy időben a soron következő, köztársasági parlamenti választásokkal (az alkotmánymódosítást jóvá kell hagynia mindkét tagköztársaság, illetve az unió parlamentjének is).

A megállapodás rögzíti azt is, hogy a tagköztársaságok függetlenségéről szóló jövőbeni népszavazást - amennyiben lesz ilyen - a nemzetközi demokratikus normákkal összhangban kell megtartani, és ilyen tekintetben együtt kell működni az Európai Unióval. A megállapodásban az aláírók kötelezettségeket vállalnak arra, hogy teljesítik az európai integrációból eredő követeléseket, beleértve az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

A megállapodás után az aláírók egybehangzóan azt mondták, hogy a konszenzus révén az ország egy lépéssel közelebb került az Európai Unióhoz, ahhoz, hogy Brüsszel jóváhagyja a társulási és stabilitási tárgyalások megkezdéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt. Solana úgy fogalmazott, hogy "hosszú időn át az állomáson vesztegelt a (integrációs) vonat, amelyre lehetetlen volt felszállni, de a megállapodás aláírásával elmozdult a helyéről".

KAPCSOLÓDÓ CIKK