Kínai hírügynökséget és lapot tiltott be Tajvan

2005.04.10. 10:40

Betiltotta a hivatalos kínai hírügynökség és egy kínai napilap működését Tajvan. A két ország között azt követően romlott meg a viszony, hogy Kínában törvényt fogadtak el, amely engedélyezi katonai erő bevetését Tajvan ellen, ha kikiáltja a függetlenséget.

Tajvan vasárnap megtiltotta az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség és a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című kínai napilap tudósítóinak működését. A külügyminisztérium ügyvivője szerint a döntést azért hozták, mert "azt látják, hogy az (újságírók) nem járulnak hozzá a két fél közötti megértéshez".

A hivatalos kínai hírügynökség és a Kínai Kommunista Párt lapja tudósítóinak munkáját öt évvel ezelőtt engedélyezték Tajvanon. "A cikkeknek időnként negatív hatásuk volt. Úgy véljük, némi kiigazításra szükség van" - tette hozzá a diplomata, aki szerint az intézkedés nem állandó érvényű.

Kína és Tajvan viszonya azután romlott meg, hogy Kínában törvényt fogadtak el, amely engedélyezi katonai erő bevetését Tajvan ellen, ha kikiáltja a függetlenséget. A helyzetet tovább rontotta, hogy Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök részt vehetett II. János Pál pápa temetésén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK