Nem kér Károlyból az angolok többsége

2005.04.10. 11:30

Egy felmérés szerint a britek kétharmada alkalmatlannak tartja az uralkodásra az 57 éves Károly trónörököst és szívesebb látnák 23 éves fiát, Vilmost a trónon. A többség ennek ellenére úgy gondolja, hogy II. Erzsébet halála után fia örökli a trónt, nem pedig unokája. Károly mellett nem nagyon kedvelik új feleségét, Camillát sem, akivel a brit trónörökös szombaton házasodott össze.

Nem sokat javított a hétvégi windsori esküvő Károly brit trónörökös uralkodási képességeinek megítélésén: a The Sunday Timesban közölt felmérés szerint az alattvalók csaknem kétharmada nem őt, hanem idősebb fiát, Vilmos herceget látná szívesen a trónon II. Erzsébet királynő után. A vezető vasárnapi londoni lap megbízásából végzett országos felmérés eredménye szerint a felnőtt lakosság 60 százaléka úgy gondolja, hogy a 23 éves Vilmos jobb király lenne, mint Károly, és csak 21 százalék vélekedik fordítva.

A sármos szőke herceg népszerűsége főleg a hölgyek körében kirívó: a felmérésbe bevont nők 68 százaléka pártolná, hogy amikor eljön az ideje, Vilmos üljön a brit trónra apja helyett. Arra számít azonban az összes megkérdezett többsége is, hogy nem Vilmos, hanem az 57 éves Károly lesz II. Erzsébet királynő utódja a trónon. A felmérés szerint mindössze 28 százaléknyian gondolják úgy, hogy a trónörökösből nem lesz király.

Azt azonban változatlanul mereven elutasítja a brit közvélemény, hogy Camilla, Cornwall hercegnője, aki éppen a hétvégén lett harminc évi, sokáig házasságtörő románc után Károly felesége, férje megkoronázása után felvegye a királynői címet, amely a férfi uralkodók hitveseinek törvény szerint jár. A felmérés szerint a lakosság mindössze 16 százaléka pártolná, hogy Camilla e rangra emelkedjék, és alig 24 százalék gondolja úgy, hogy Károly felesége végül mégis felveszi a királynői címet. A brit monarchikus törvény alapján a férfi uralkodó felesége - férje trónra lépésének pillanatában - automatikusan felveszi a királynői címet és a férjéével azonos, "Felség" megszólításra tarthat igényt. Ugyanez fordítva nem vonatkozik a női uralkodó férjére, aki megmarad hercegi rangban és az "Ő Királyi Fensége" megszólítás illeti meg.

Az udvar - tekintettel Károly máig bálványozott első felesége, Dianána emlékére - az esküvő bejelentésével együtt közölte, hogy Camilla nem kíván élni az őt megillető címekkel. Ennek megfelelően a frigy megkötése után nem vette fel a walesi hercegnői címet sem. Ettől függetlenül azonban a brit kormány jogi tanácsadói szerint Camilla máris walesi hercegnőnek tekintendő, és Károly trónra lépése után királynői rangra emelkedik, mert a törvény egyértelműen ezt mondja ki, függetlenül attól, hogy a hercegnő használja-e ezeket a címeket vagy sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK