Tojással vonultak a japán konzulátus ellen Dél-Kínában

2005.04.10. 9:06

A szombati tiltakozások után vasárnap is tüntetést tartottak Kínában egy japán diplomáciai képviseletnél. Kantonban több mint ezer ember vonult a japán főkonzulátushoz és közben tojásokkal dobálták meg a város japán éttermeit. A tiltakozást azért tartották, mert az új japán iskolai történelemkönyvekben nem szerepelnek azok a kegyetlenkedések, amelyeket a japán katonák követtek el a múlt század harmincas-negyvenes éveiben Kínában.

Egy nappal a pekingi japán nagykövetség kövekkel való megdobálása után, vasárnap a dél-kínai Kantonban (Gungzhou) kezdődött újabb japánellenes megmozdulás. Egy hongkongi kábeltelevízió helyszíni jelentése szerint több mint ezer ember indult a városban működő japán főkonzulátus felé, menet közben pedig tojásokkal dobálták meg az útba eső japán éttermeket. A menetet több mint ezer rendőr kíséri, hogy megelőzzék a durvább rendbontásoknak.

Szombaton több ezer tüntető - többségében diák - kővel dobálta meg a pekingi japán nagykövetséget és a nagyköveti rezidenciát. A tiltakozókat az háborította fel, hogy a pár napja a japán iskolákban megjelent új történelemkönyvekben nem szerepelnek azok a kegyetlenségek, amelyeket a japán megszállók a múlt század harmincas-negyvenes éveiben Kínában követtek el. A megmozdulás résztvevői azt is követelték, hogy a kínai kormány akadályozza meg Japán bekerülését az ENSZ Biztonsági Tanácsába.

A tüntetés után Tokióban a külügyminisztériumba kérették a kínai nagykövetet, és tiltakozást adtak át neki a nagykövetséget ért támadás miatt. A kínai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az illetékes kínai szervek nyugalomra és józanságra szólították fel a tiltakozókat.