George Bush amerikai elnöktől Clint Eastwood színész-rendezőn és Abu Muszab az-Zarkavi terrorista vezéren át a dalai lámáig terjed a világ 100 legbefolyásosabb emberének a névsora a Time magazin legfrissebb számának összeállítása szerint.

Harmincegy ország személyiségeiből állította össze a világ 100 legbefolyásosabb emberének listáját a Time magazin. A listán államférfiak, tervezők, rapperek, terroristák, színészek, divattervezők, üzletemberek, sportolók szerepelnek, sőt a dél-ázsiai cunami egyik túlélője is rajta van. Az amerikai magazin szerint ők tettek a legtöbbet tavaly a föld arculatának formálásáért.

A hírmagazin öt kategóriába sorolja a befolyásosnak ítélt embereket: államférfiak és forradalmárok, művészek és a szórakoztatóipar sztárjai, az üzleti világ kiemelkedő képviselői ("építők és titánok"), illetve a "hősök és bálványok", valamint a tudósok és gondolkodók.

Az államférfiak és forradalmárok csoportjában található többek között George Bush amerikai elnök, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, illetve Bill Clinton volt amerikai elnök, de a Time ide sorolja Barack Obamát, az amerikai Demokrata Párt új fekete szenátorát is. Helyet kapott a csoportban Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor, Ali asz-Szisztáni iraki síita nagyajatollah, Abu Muszab az-Zarkavi jordániai születésű, Irakban működő terrorista, Ariel Saron izraeli kormányfő és Joseph Ratzinger bíboros.

A művészek és a szórakoztató ipar sztárjai kategóriában kapott helyet Clint Eastwood színész-rendező, Hilary Swank színésznő és Jamie Foxx színész. Ide sorolták Michael Moore filmrendezőt, Miuccia Prada divattervezőt, Santiago Calatrava spanyol építészt és Dan Brown, a Da Vinci-kód című bestseller szerzőjét.

Az építők és titánok között van Roman Abramovics orosz oligarcha, a Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa, Lee Scot, a Wal-Mart kereskedelmi vállalat elnök-vezérigazgatója, Rupert Murdoch sajtómágnás, Larry Page és Sergey Brin, a Google internetes keresőmotor létrehozói.

Bill Gatest, a Microsoft alapítóját viszont a "hősök és bálványok" kategóriába sorolták a szerkesztők, többek között Nelson Mandela dél-afrikai szabadságharcos, Viktor Juscsenko ukrán elnök és a dalai láma társaságában.

A tudósok és gondolkodók között található Jeffrey Sachs közgazdász, Timothy Garton Ash publicista és Karl Rove, Bush elnök tanácsadója. A magazin 1999-ben állította össze először a százas listát, akkor a 20. század legnagyobb befolyást kifejtő személyiségeiről, akik közül Albert Einsteint választotta a század emberének.