Az ENSZ csak egy biztonságosabb Irakban vállal szerepet

2005.04.12. 0:42

Javulnia kell az iraki biztonsági helyzetnek ahhoz, hogy az ENSZ nagyobb szerepet vállaljon az országban - jelentette ki hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Asraf Kázi, a világszervezet iraki különmegbízottja.

Az ENSZ-főtitkárnak az iraki helyzetre vonatkozó beszámolóját ismertetve a diplomata bizalomkeltőnek nevezte az Irakban elindult politikai folyamatot, ezen belül is az alkotmány kidolgozását szolgáló munkálatokat. A világszervezet arra számít, hogy megfelelő szervezés mellett ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a politikai életből egyelőre kimaradók felülvizsgálják elhatározásukat, s bekapcsolódjanak Irak jövőjének alakításába.

Asraf Kázi felhívta a figyelmet arra, hogy túl sok iraki nem akart, vagy nem tudott részt venni a januári választásokon sem szavazóként, sem képviselői posztért induló jelöltként. Ennek következtében a lakosság bizonyos csoportjai, s elsősorban a szunnita arabok nem jutottak képviselethez a nemzetgyűlésben.

Az iraki átmeneti kormány legfőbb feladata biztosítani, hogy az alkotmány kidolgozásának folyamata átlátható legyen, s a munkát a különböző politikai erők legszélesebb körű részvételével végezzék el - szögezte le az ENSZ különmegbízottja.