Egy ember meghalt és kilencen megsebesültek, közöttük egy amerikai katona, amikor falusiak összecsaptak egy mákültetvény megsemmisítésére készülő kormánykatonákkal kedden a dél-afganisztáni Kandahár tartományban - közölték hivatalos személyek.

Kandahár a világ legnagyobb máktermelő országának egyik legjelentősebb ópiumtermelő vidéke. A kerti mák az ópium és a heroin alapanyaga. A falusiak kövekkel támadtak a kábítószer-ellenes egységre, majd mindkét fél tüzet nyitott - közölte egy nevének elhallgatását kérő illetékes. Egy helyi lakos meghalt, hat másik, illetve egy rendőr megsebesült. Egy másik illetékes szerint egy amerikai katona is megsebesült az összecsapásban. Kabuli amerikai katonai illetékeseknek nem volt tudomásuk az incidensről, sem amerikai katonák részvételéről a mákültetvények elpusztításában.

A tiltakozásban mindegy négyezer falusi vett részt, mindnyájan azonban nem vetették bele magukat az összecsapásba. Szemtanúk szerint a falusiak felgyújtották a kormányszervek több járművét. A kandahári rendőrfőnök erősítést küldött a helyszínre.

Hamid Karzai afgán elnök kormánya az ENSZ figyelmeztetésére harcot hirdetett a kábítószer ellen. A ópiummák-termesztés az ország több részén visszaesett a múlt évben, miután a tálibok 2001-ben bekövetkezett bukása utáni három évben még erőteljes növekedést mutatott.