Akciós jegyekkel trükköznek az EP-képviselők

2005.04.13. 17:12

Egy litván európai parlamenti képviselő több olyan javaslatát is leszavazták, amely azt szorgalmazta, hogy szigorúbban ellenőrizzék az EP-képviselők juttatásait, és tegyék hatékonyabbá az ügyvitelt. A leszavazott javaslatok között volt például az utazási költségtérítés hatékonyabb ellenőrzése és a nyugdíjrendszer reformja.  Szent-Iványi István SZDSZ-es EP-képviselő szerint sok nyugati képviselő az akciós repülőjegyeken spórol, ezért az lenne jó, ha a tényleges költséget térítenék meg.

Az Európai Parlament képviselőinek döntő többsége kedden leszavazta a litván liberális képviselő, Ona Jukneviciene javaslatának összes fontos pontját, amelyet a 2003-as parlamenti kiadásokról szóló beszámoló mellé nyújtott be. Ebben a képviselő felhívta a figyelmet többek között az egyes képviselők fizetése közötti indokolatlan különbségekre, és azt javasolta, hogy a fizetési rendszert tegyék "világossá, átláthatóvá és tisztességessé". Az EP-képviselők leszavazták azt a pontot is, amely határidőt állapított meg, ami után egy új, szigorúbb, költséghatékonyabb rendszer szerint finanszíroznák a képviselők utazásait.

 

"Nagyon csalódott vagyok. Azt kell látnom, hogy a képviselők többsége kényelmeskedik, kiélvezi a hatalmát ebben az átláthatatlan pénzügyi rendszerben, amit a média és az egyes tagországok állampolgárai egyaránt régóta kritizálnak" - mondta az Euobservernek Jukneviciene. Hozzátette: elsősorban a korábban csatlakozott tagállamok képviselői konzervatívak e téren, míg az új tagországokéinak sok hasznos ötletük van arra vonatkozóan, hogyan lehetne hatékonyabbá tenné a rendszert. "Ők ugyanakkor sokkal kevesebbet kapnak, mint nyugati kollégáik, ezért az utazási költségtérítést például fizetéskiegészítésnek tekintik, ami a drága brüsszeli élethez elengedhetetlen számukra. Emiatt végül ők sem sokan támogatják a reformot" - közölte.

 

A litván képviselő szerint a fizetést és a juttatásokat nem lenne szabad összekeverni, mert ez nem serkenti hatékonyabb működésre a politikusokat, hanem "olyanok lesznek, mint a stewardessek vagy a másodpilóták: azt gondolják, hogy minél többet utaznak, annál többet keresnek".

 

Jukneviciene ugyanakkor nemcsak az utazási költségtérítést, de a nyugdíjrendszert is megreformálta volna, ez a javaslata is kudarcba fulladt azonban. A képviselők adóját ugyanis kivették a közpénzek közül, ezért nem ellenőrizhetők a kifizetések. Az EP által kifizetett nyugdíj alap jelenleg 42 millió eurós (10,5 milliárd forintos) hiánnyal küzd.

 

Szintén nagy arányban leszavazták azt az elképzelést a képviselők, miszerint az Európai Parlamentnek csak egy székhelye legyen, mivel a jelenlegi három székhely fenntartása évente több mint 200 millió eurót (50 milliárd forintot) emészt fel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK