Elítélték a ricines merénylőt Nagy-Britanniában

2005.04.13. 19:11

A világ egyik legerősebb méreganyagával akart merényletet végrehajtani Nagy-Britanniában az al-Kaida terrorhálózat egy feltételezett algériai tagja az ellene folyó, titkosított eljárás szerdán nyilvánosságra került részletei szerint. Az illetőt szerdán este hosszú fegyházbüntetésre ítélték.

Az igen szövevényes ügy még 2003 januárjában kezdődött, amikor a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói az észak-londoni Wood Green kerület egyik lakásában valóságos méreglaboratóriumot találtak, alapanyagokkal és méregkeverési receptekkel. A legveszélyesebb lelet a bérlakásban talált ricin volt; ez a természetes növényi kivonat hatezerszer mérgezőbb az arzénnál, és egy parányi szemcse elég belőle egy ember életének kioltásához.

Ugyanezen ügy felgöngyölítése közben érte a brit rendőrséget az utóbbi évtized legsúlyosabb incidense. Néhány nappal a londoni ricinlelet után, egy manchesteri lakás átkutatása közben az ott talált algériaiak egyike késsel támadt a rendőrökre, egyiküket megölte, négyet súlyosan megsebesített.

Mint szerdán kiderült, az algériai támadó, Kamel Bourgass - aki menedékkérőként érkezett nagy-Britanniába, ám folyamodványát elutasították - ezért a bűncselekményért már tavaly nyár óta életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de a múlt héten bűnösnek találták a londoni méreglaboratóriummal kapcsolatos bírósági eljárásban is, terrorista összeesküvés vádjában. Szerdán ennek alapján 17 évi fegyházra ítélték. A bíróság eddig az eljárás érdekében megtiltotta az ügy részleteinek nyilvánosságra hozatalát.

Bourgass a szerdán ismertté vált adatok szerint bevallotta, hogy Afganisztánban kapott terrorista kiképzést, személyesen találkozott Oszama bin Ladennel, az al-Kaida vezérével, és Nagy-Britanniába visszatérve belépett a terrorszervezetbe. Az előállított ricint egyebek mellett úgy akarták felhasználni, hogy London forgalmas pontjain parkoló autók kilincseire kenik; a terv szerint ezzel több száz embert öltek volna meg.

Az algériai férfi a londoni Finsbury Park mecsetjének rendszeres látogatója volt. A vallási intézményben nem sokkal a 2003. januári ricinlelet után, azzal összefüggésben a Scotland Yard nagyszabású rajtaütést hajtott végre. A nyomozók több személyt őrizetbe vettek, köztük egy közelebbről nem azonosított kelet-európait, és nem hivatalos, azóta sem megerősített értesülések szerint vegyvédelmi öltözékeket is lefoglaltak.

A mecsetről, amelyet azóta bezártak, a brit rendőrség régóta azt gyanította, hogy az szélsőségesek gyülekezőhelye.